Wyznaczenie przekroju czynnego cząsteczki

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
karolW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lut 2005, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Wyznaczenie przekroju czynnego cząsteczki

Post autor: karolW »

1. Otworzyć kranik przy butli aby zaczęła wyciekać woda. Odczekać do momentu ustalenia się wypływu wody.
2. Podstawić kolbę miarową, równocześnie włączając stoper i odczytać wysokość słupa wody w butli (h1).
3. Gdy naczynie zostanie napełnione wodą do kreski miarowej wyłączamy stoper i odczytujemy poziom wody w butli (h2).
4. Zmierzone wielkości notujemy w tabeli:

Wszystko kolejno zrobiłem na laborkach. Wyniki wyszły mi takie:
T[K] 296, 297, 297
h1[cm] 29.1 , 28.1 , 27.1
h2[cm] 28.1 , 27.2 , 26
V [ml] 200 200 200
t[s] 1182, 1258, 1314

L(długość kapilary)=15,1 cm , r(promień kapilary)=0,1423mm (dane przez wykładowce)

5. Pomiar powtórzyć 3 – krotnie.
6. Obliczyć wartości przekroju czynnego

\(\displaystyle{ \sigma=6\cdot 10^{-27}\frac {L V \sqrt{T}}{r^{4}t(h_{1} +h_{2})}}\)



7. Obliczyć błąd względny i bezwzględny pomiaru \(\displaystyle{ \sigma}\) .
Błąd pomiaru objętości kolby miarowej wynosi 0,5%, długości kapilary +- 1mm, a promienia kapilary +- 0,01mm.

Trochę tego nie ogarniam, pierwsze moje doświadczenie to jest także pomóżcie

[ Dodano: 28 Października 2007, 13:47 ]
Błagam pomóżnie musze mieć to na jutro!
ODPOWIEDZ