Prędkość elektronu

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
tkoczi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 paź 2007, o 14:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Prędkość elektronu

Post autor: tkoczi »

Z jaka predkoscia powinien sie poruszac elektron, aby przy zderzeniu z płytka wolframowa wyrwał z
niej nowy elektron, jezeli praca wyjscia dla wolframu wynosi 4,53 eV.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Prędkość elektronu

Post autor: smiechowiec »

\(\displaystyle{ E = 4.53 eV = 4.53 1.602 176 53 10^{-19} J = \frac{m_{elektronu} v_{elektronu}}{2}}\)
Trzeba z tego równania wyliczyć prędkość elektronu.
ODPOWIEDZ