Z talii 52 kart losujemy 2razy po 1 karcie . Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze za 1 i 2 razem wylosowano asa gdy losujemy
a)ze zwracaniem
b)bez zwracania
i prosze o pomoc obliczylem to ale nie jestem pewien rozwiazania
Zadanie o talii 52 kart prawdopodobienstwo
- szczepanik89
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Zadanie o talii 52 kart prawdopodobienstwo
Ad a
Wszystkich zdarzeń: \(\displaystyle{ 52\cdot 52}\)
Sprzyjających: \(\displaystyle{ 4\cdot 4}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{4\cdot 4}{52\cdot 52}=13\cdot 13=169}\)
Ad b
Wszystkich: \(\displaystyle{ C^2_{52}}\)
Sprzyjających: \(\displaystyle{ C^2_4}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{6}{1326}=\frac{1}{221}}\)
Wszystkich zdarzeń: \(\displaystyle{ 52\cdot 52}\)
Sprzyjających: \(\displaystyle{ 4\cdot 4}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{4\cdot 4}{52\cdot 52}=13\cdot 13=169}\)
Ad b
Wszystkich: \(\displaystyle{ C^2_{52}}\)
Sprzyjających: \(\displaystyle{ C^2_4}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{6}{1326}=\frac{1}{221}}\)