Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \sqrt{4x^2+20x+25}+3x+8=0}\)
rozwiązać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
rozwiązać równanie
Wiem, że z tego mam skorzystać. Z tego co jest pod pierwiastkiem wyjdzie \(\displaystyle{ |2x+5|}\). Później zbadałem zachowanie równania w przedziałach. Ale wynik wychodzi mi inny niż w odpowiedziach. Chyba, że atm sie pomylili.
Jeżeli chodzi o dziedzinę tego co jest pod pierwiastkiem, to będą chyba wszystkie liczby rzeczywiste, czy się mylę?
Jeżeli chodzi o dziedzinę tego co jest pod pierwiastkiem, to będą chyba wszystkie liczby rzeczywiste, czy się mylę?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rozwiązać równanie
Nie mylisz sie Bedzie to \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Co do rozwiazania, to:
\(\displaystyle{ 1.\ x\in(-\infty;-\frac{5}{2})\\
-2x-5+3x+8=0\\
x=-3\in\mathbb{D}\\
2.\ x\in}\)
\(\displaystyle{ 1.\ x\in(-\infty;-\frac{5}{2})\\
-2x-5+3x+8=0\\
x=-3\in\mathbb{D}\\
2.\ x\in}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
rozwiązać równanie
Robiłem to wczoraj bardzo późno wieczorem i zrobiłem bardzo głupi błąd.
Wyszły mi wtedy 2 rozwiązaniw. Właśnie \(\displaystyle{ -3}\) i \(\displaystyle{ -\frac{13}{5}}\). Stwierdziłem wtedy, że \(\displaystyle{ -\frac{13}{5}}\) jest większe od \(\displaystyle{ -\frac{5}{2}}\) no i miałem 2 rozwiązania.
Dzięki za pomoc.
Wyszły mi wtedy 2 rozwiązaniw. Właśnie \(\displaystyle{ -3}\) i \(\displaystyle{ -\frac{13}{5}}\). Stwierdziłem wtedy, że \(\displaystyle{ -\frac{13}{5}}\) jest większe od \(\displaystyle{ -\frac{5}{2}}\) no i miałem 2 rozwiązania.
Dzięki za pomoc.