Obliczyć granicę
- mateusz3
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 18 wrz 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 29 razy
Obliczyć granicę
Proszę o rozwiązanie krok po kroku, ponieważ słabo to rozumiem.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{2x^{2}}{e^{2x}-e^{5x}+3x}=}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{2x^{2}}{e^{2x}-e^{5x}+3x}=}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Obliczyć granicę
Korzystasz np z delopitala i wychodzi tak:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{2x^{2}}{e^{2x}-e^{5x}+3x}=H=
\lim_{x\to 0}\frac{4x}{2e^{2x}-5e^{5x}+3}=H=
\lim_{x\to 0}\frac{4}{4e^{2x}-25e^{5x}}=\left[\frac{4}{-21}\right]=-\frac{4}{21}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{2x^{2}}{e^{2x}-e^{5x}+3x}=H=
\lim_{x\to 0}\frac{4x}{2e^{2x}-5e^{5x}+3}=H=
\lim_{x\to 0}\frac{4}{4e^{2x}-25e^{5x}}=\left[\frac{4}{-21}\right]=-\frac{4}{21}}\)
POZDRO