Witam. Mam do rozwiązania zadanko:
Punkt D o rzędnej równej -2 należy do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}+2}\). Wyznacz odciętą punktu D.
Wyznacz odciętą punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Wyznacz odciętą punktu
Rzędna to druga współrzędna, czyli liczymy dla jakiego argumentu mamy wartość -2, czyli:
\(\displaystyle{ -2=x^{2}+2\\
x^{2}=-4}\)
ale nie ma takiego x rzeczywistego! chyba, ze
\(\displaystyle{ f(x)=x^{2}-2}\)
to wtedy
\(\displaystyle{ -2=x^{2}-2\\
x^{2}=0\\
x=0}\)
lub gdy \(\displaystyle{ f(x)=-x^{2}+2}\)
wtedy
\(\displaystyle{ -2=-x^{2}+2\\
-x^{2}=-4\\
x^{2}=4\\
x=2\vee x=-2}\)
\(\displaystyle{ -2=x^{2}+2\\
x^{2}=-4}\)
ale nie ma takiego x rzeczywistego! chyba, ze
\(\displaystyle{ f(x)=x^{2}-2}\)
to wtedy
\(\displaystyle{ -2=x^{2}-2\\
x^{2}=0\\
x=0}\)
lub gdy \(\displaystyle{ f(x)=-x^{2}+2}\)
wtedy
\(\displaystyle{ -2=-x^{2}+2\\
-x^{2}=-4\\
x^{2}=4\\
x=2\vee x=-2}\)