Witam Nie mogę sobie poradzić z tymi zadaniami :/
1) Ciało puszczone z wysokości h bez prędkości początkowej spadło po czasie t. Jaka jest średnia siła oporu powietrza na tej drodze?
2) Kamień o masie m=1kg spada z przyspieszeniem a = 8,8\(\displaystyle{ \frac{m}{s^{2}}}\) . Obliczyć średnią siłę oporu ośrodka hamującą ruch.
Siły oporów, ruch jednostajnie przyspiesozny
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 207 razy
Siły oporów, ruch jednostajnie przyspiesozny
2.
Siła hamująca powoduje przyśpiesznie o przeciwnym kierunku, którego wartość wynosi \(\displaystyle{ a_w=g-a=9,81\frac{m}{s^2}-8,8\frac{m}{s^2}=1.01 \frac{m}{s^2}}\)
Z drugiej zasady dynamiki Newtona łatwo wyliczyć tą siłe \(\displaystyle{ F=ma_w=1 kg 1.01 \frac{m}{s^2}=1.01 N}\)
Wartość przyspieszenie ziemskiego można przyjąć \(\displaystyle{ 10\frac{m}{s^2}}\) zależnie od tego jak wymaga zbiór. Wtedy odpowiedź będzie nieco inna.
Siła hamująca powoduje przyśpiesznie o przeciwnym kierunku, którego wartość wynosi \(\displaystyle{ a_w=g-a=9,81\frac{m}{s^2}-8,8\frac{m}{s^2}=1.01 \frac{m}{s^2}}\)
Z drugiej zasady dynamiki Newtona łatwo wyliczyć tą siłe \(\displaystyle{ F=ma_w=1 kg 1.01 \frac{m}{s^2}=1.01 N}\)
Wartość przyspieszenie ziemskiego można przyjąć \(\displaystyle{ 10\frac{m}{s^2}}\) zależnie od tego jak wymaga zbiór. Wtedy odpowiedź będzie nieco inna.