Witam chciałbym poproscic was o pomoc ale taze o sprawdzenie zadan jakie mam i jakie napisalem
mam problemy z 2 zadaniamy gdyz sa bardzo dziwnie sformuowane
1.Wśród uczniów ppewniej szkoły podstawowej przeprowadzono ankietę. Po opracowaniu wyników ankiety okazało sie ze 30 uczniów lubi czytac ksiazki przygodowe, 20 historyczne, 25%fantasyczne,40%komiksy,a15% wogole nie lubi czytać. Jacek zauważył, że po zsumowaniu procentów otrzymujemy 130. Czy można stąd wywnioskować, że do wyników ankiedy wkradł się błąd? Odpowiedz uzasadnij (tak wyglada zadanie w środku nic nie zjadłem)
2. Państwo Maria i Stanisław Kowalscy mają razem 91lat. Kiedy pan Stanisław był w wieku pani Marii , to pani Maria była 2 razy młodsza niz jej mąż. W jakim wieku sa państwo Kowalscy
co to tego zadania ma wyjsc z ukladu wiek sanislaw 54,6 maria 36,4
ale nie wiem jak to obliczyc
a co do 1 adania o dziwnie jest zformuowane kto mi pomoże dzieki wiekie
zadania na konkurs szkolny 2007
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gliwice
- Pomógł: 2 razy
zadania na konkurs szkolny 2007
1. Niektórzy mogą lubić kilka rodzajów książek.
2. s-Stachu,m-Maryśka,x-dawno temu (lat temu)
1)s+m=91
2)s-x=m
3)s-x=2*(m-x)
dalej już chyba trafisz
2. s-Stachu,m-Maryśka,x-dawno temu (lat temu)
1)s+m=91
2)s-x=m
3)s-x=2*(m-x)
dalej już chyba trafisz
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gliwice
- Pomógł: 2 razy
zadania na konkurs szkolny 2007
130%=15%+40%+25%+x%, x-inne książki
x=70%
Możesz sobie jeszcze założyć, że 50 było wszystkich uczniów.
A i tak chodzi o to, że będziesz miał więcej % bo jeden uczeń może lubić kilka rodzajów.Koniec.
Czego nie rozumiesz?
x=70%
Możesz sobie jeszcze założyć, że 50 było wszystkich uczniów.
A i tak chodzi o to, że będziesz miał więcej % bo jeden uczeń może lubić kilka rodzajów.Koniec.
Czego nie rozumiesz?
zadania na konkurs szkolny 2007
w 1 zadaniu chodzi o to, że ci uczniowie co lubią czytać książki przygodowe i historyczne są w ilości . a reszta jest w procentach więc nie można dodać % a Jacek pododawał wszystko razem.
Wyjdzie więc tak:
w procętach podane jest 70% a więc reszta podana w ilości uczniów to 30% a reszty uczniów było 50 więc
\(\displaystyle{ 50=30 }\)
\(\displaystyle{ 1=x }\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1 30\%}{50}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{3}{5}\%}\)
więc wychodzi na to, że jeden uczeń to \(\displaystyle{ \frac{3}{5}\%}\)
no to juz możemy obliczyć, że tych 20 uczniów którzy czytają ksiązki historyczne to \(\displaystyle{ 20 \frac{3}{5}= \frac{60}{5}\%=12\%}\) tak samo z uczniami którzy czytają ksiązki przygodowe. Wyjdzie 18% więc wszystko się zgadza. A Jacek nioirmalnie nie wiedział, że uczniowie którzy czytają ksiązki hiostoryczne i przygodowe nie są podani w procentach.
Wyjdzie więc tak:
w procętach podane jest 70% a więc reszta podana w ilości uczniów to 30% a reszty uczniów było 50 więc
\(\displaystyle{ 50=30 }\)
\(\displaystyle{ 1=x }\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1 30\%}{50}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{3}{5}\%}\)
więc wychodzi na to, że jeden uczeń to \(\displaystyle{ \frac{3}{5}\%}\)
no to juz możemy obliczyć, że tych 20 uczniów którzy czytają ksiązki historyczne to \(\displaystyle{ 20 \frac{3}{5}= \frac{60}{5}\%=12\%}\) tak samo z uczniami którzy czytają ksiązki przygodowe. Wyjdzie 18% więc wszystko się zgadza. A Jacek nioirmalnie nie wiedział, że uczniowie którzy czytają ksiązki hiostoryczne i przygodowe nie są podani w procentach.
- biolga
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 1 raz
zadania na konkurs szkolny 2007
W 2 zadaniu wychodzi mi inny wynik :/
s+m=91
s-x=m
s-x=2(m-x)
s-x=m
s-x=2m-2x
s-x=m
s+x=2m
dodaję
2s=3m
s=1,5m
podstawiam do I
1,5m+m=91
2,5m=91
m=36,4
Później wiek stanisława wychodzi mi 54,6
Gdzie jest błąd?
s+m=91
s-x=m
s-x=2(m-x)
s-x=m
s-x=2m-2x
s-x=m
s+x=2m
dodaję
2s=3m
s=1,5m
podstawiam do I
1,5m+m=91
2,5m=91
m=36,4
Później wiek stanisława wychodzi mi 54,6
Gdzie jest błąd?