obliczanie wartości wyrażenia
obliczanie wartości wyrażenia
Witam!!!
Oblicz wartość wyrażenia stosując przedstawienie liczb zespolonych w postaci trygonome \(\displaystyle{ (1-\frac{\sqrt{3}-i}{2})^{24}}\)
Probowalam na rozne sposoby ale nic mi nie wychodził!!! Moze Wy cos poradzicie!!!
[ Dodano: 27 Października 2007, 23:23 ]
Zle zapisalam 3 jest pod pierwiastkiem. // Calasilyar: poprawiłem, ale istnieje funkcja edycji, nieprawdaż?
Oblicz wartość wyrażenia stosując przedstawienie liczb zespolonych w postaci trygonome \(\displaystyle{ (1-\frac{\sqrt{3}-i}{2})^{24}}\)
Probowalam na rozne sposoby ale nic mi nie wychodził!!! Moze Wy cos poradzicie!!!
[ Dodano: 27 Października 2007, 23:23 ]
Zle zapisalam 3 jest pod pierwiastkiem. // Calasilyar: poprawiłem, ale istnieje funkcja edycji, nieprawdaż?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2007, o 14:45 przez jojo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
obliczanie wartości wyrażenia
A to można na różne sposoby? Skoro jest wyraźnie powiedziane, że z tego jednego i tylko jego należy skorzystać, by wynik otrzymać? Leniuszku...
obliczanie wartości wyrażenia
ok!!1 to jak mozesz przeslij mi rozwiazanie. Bo moze ze mnie to rzecziwiscie jest leniuszek bo mi nie wychodzi.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
obliczanie wartości wyrażenia
Najpier przedstaw liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z=1-\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{i}{2}}\) w postaci trygonometrycznej, a potem skorzystaj ze wzoru de Moivre'a.
ps. Nie jestem pewien, że liczba, o której piszesz, jest właściwa (wychodzi "brzydkie").
ps. Nie jestem pewien, że liczba, o której piszesz, jest właściwa (wychodzi "brzydkie").
Ostatnio zmieniony 28 paź 2007, o 00:23 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
obliczanie wartości wyrażenia
robilam tak i mi wychodza glupie liczby, ktorych nie moge dostosowac ani do cosinusa ani do sinusa
obliczanie wartości wyrażenia
Prosze Cie przeslij mi cale rozwiazanie tego zadania, to Ci odp czy tak samo robilam czy jestem taka beznadziejna z tej matmy
obliczanie wartości wyrażenia
Witam ponownie!!!!! Czy bys byl tak mily i jednak moglbys mi pomoc w roziazaniu tego zadania Bym byla bardzo wdzieczna, w koncu ludzie musza sobie pomagac!!!