Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała2007/2008
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: huta
- Pomógł: 1 raz
Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała2007/2008
Wczoraj pisałem ten konkurs jako uczestnik 1 klasy. Nie pamiętam dokładnie ale zadania były takie:
1.Rozwiązać układ równać x y z dla:
\(\displaystyle{ x^4+y^4+z^4=23\\
x^2+2y^2+4z^2=22}\)
2.Pewną pracę trzech robotników robi 4 dni. Pierwszy z nich jakby ją robił sam robiłby ją 10 dni,drugi 12 a ile trzeci robotnik robiłby tę robotę sam.
3.Udowodnij że jeżeli suma 2 wysokości poprowadzonych od podstawy w trójkącie nie będzie mniejsza od sumy boków opartych na nich i będzie to trójkąt prostokątny równoramienny.
(w 3 zad chyba coś niedokładnie zapamiętałem)
Prosiłbym o rozwiązanie zadań abym mógł sprawdzić sobie czy te zadania wykonałem prawidłowo.
1.Rozwiązać układ równać x y z dla:
\(\displaystyle{ x^4+y^4+z^4=23\\
x^2+2y^2+4z^2=22}\)
2.Pewną pracę trzech robotników robi 4 dni. Pierwszy z nich jakby ją robił sam robiłby ją 10 dni,drugi 12 a ile trzeci robotnik robiłby tę robotę sam.
3.Udowodnij że jeżeli suma 2 wysokości poprowadzonych od podstawy w trójkącie nie będzie mniejsza od sumy boków opartych na nich i będzie to trójkąt prostokątny równoramienny.
(w 3 zad chyba coś niedokładnie zapamiętałem)
Prosiłbym o rozwiązanie zadań abym mógł sprawdzić sobie czy te zadania wykonałem prawidłowo.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2007, o 10:27 przez rafciop, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała2007/2008
Czy pisząc x�� ,masz na myśli \(\displaystyle{ x^4}\) czy \(\displaystyle{ x^{22}}\)?
Jeśli to pierwsze, to bardzo podobne zadanie było rok temu na II etapie OMG (http://www.om.edu.pl/omg).
Jeśli to pierwsze, to bardzo podobne zadanie było rok temu na II etapie OMG (http://www.om.edu.pl/omg).
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gliwice
- Pomógł: 2 razy
Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała2007/2008
2.
a+b+c -1/4 calosci w 1 dzien
a- 1/10 calosci w 1 dzien
b - 1/12 calosci w 1 dzien
\(\displaystyle{ 4\frac{1}{10}+4\frac{1}{12}+4\frac{1}{x}=1}\)
wynik x=15
a+b+c -1/4 calosci w 1 dzien
a- 1/10 calosci w 1 dzien
b - 1/12 calosci w 1 dzien
\(\displaystyle{ 4\frac{1}{10}+4\frac{1}{12}+4\frac{1}{x}=1}\)
wynik x=15
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: huta
- Pomógł: 1 raz
Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała2007/2008
To pierwsze!!!! Masz racje też tak myślałem to zadanie nie ma rozwiązania.
Dzięki jeszcze trzecie ale nie wiem czy dobrze zapamiętałem.
Dzięki jeszcze trzecie ale nie wiem czy dobrze zapamiętałem.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2007, o 10:32 przez rafciop, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała2007/2008
Jeśli \(\displaystyle{ x^4}\), to wejdź na tą stronę i przeczytaj zadanie i rozwiązanie z zawodów II stopnia II OMG.