Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
-
janko2
- Użytkownik

- Posty: 36
- Rejestracja: 22 lip 2007, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: janko2 » 27 paź 2007, o 18:40
Dla jakich liczb naturalnych a i b liczba
a \(\displaystyle{ \sqrt{12+6\sqrt{3}}\) + b \(\displaystyle{ \sqrt{12-6\sqrt{3}}\) jest podzielna przez 3?
-
ariadna
- Gość Specjalny

- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Post
autor: ariadna » 27 paź 2007, o 18:43
Hint:
\(\displaystyle{ 12+6\sqrt{3}=(3+\sqrt{3})^{2}}\)