Usuń niewymierność:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt[3]{2}-\sqrt{3}+1 }}\)
Usuń niewymierność
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Usuń niewymierność
kynionowak napisal
pozbyccie sie kwadratowego pierwiastka
co realizujemy wg:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt[3]{2}-\sqrt{3}+1 }= \frac{\sqrt[3]{2}+1+\sqrt{3} }{(\sqrt[3]{2}+1+\sqrt{3} )(\sqrt[3]{2}+1-\sqrt{3} )}}\)
doprowadzajac do formy
jak ponizej"
\(\displaystyle{ \frac{1}{a\sqrt[3]{2}+b\sqrt[3]{4}+c }}\)
ekh, Mysle ze pierwszym krokiem moze byckynionowak pisze:Usuń niewymierność:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt[3]{2}-\sqrt{3}+1 }}\)
pozbyccie sie kwadratowego pierwiastka
co realizujemy wg:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt[3]{2}-\sqrt{3}+1 }= \frac{\sqrt[3]{2}+1+\sqrt{3} }{(\sqrt[3]{2}+1+\sqrt{3} )(\sqrt[3]{2}+1-\sqrt{3} )}}\)
doprowadzajac do formy
jak ponizej"
\(\displaystyle{ \frac{1}{a\sqrt[3]{2}+b\sqrt[3]{4}+c }}\)