Witam wszystkich! Potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu jednego przykładu gdyż nie wiem co się z nim robi jak jest w całości podniesiony do kwadratu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}(\frac{n+3}{3n+2})^{2}}\)
Wyznacz zbieżność szeregu - 1 przykład!
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 1 raz
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Wyznacz zbieżność szeregu - 1 przykład!
szereg nie jest zbiezny....
nie jest spelniony warunek konieczny zbieznosci szeregu.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } (\frac{n+3}{3n+2})^2=\frac{1}{9}}\)
nie jest spelniony warunek konieczny zbieznosci szeregu.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } (\frac{n+3}{3n+2})^2=\frac{1}{9}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz zbieżność szeregu - 1 przykład!
Dzięki bardzo! Czyli jest on rozbieżnykuch2r pisze:szereg nie jest zbiezny....