Nie mam pojecia jak roziwazać to zadanie.
NWD liczby \(\displaystyle{ x}\) i liczby 48 jest równy 8. Ile może być rowna liczba \(\displaystyle{ x}\), jeśli wiadomo, ze jest to liczba dwucyfrowa?
Zadanie nie wygląda na trudne, moznaby zgadywać po kolei i sprawdzać wielokrotności 8, ale nie o to przecież chodzi
NWD liczby x i 48
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
NWD liczby x i 48
Wystarczy ze zauważysz że druga liczba ma napewno w rozkładzie dokładnie trzy dwójki i żadnej trójki. A jedyne takie liczby dwucyfrowe spełniające ten warunek to:
\(\displaystyle{ 2^{3}*5=40}\)
\(\displaystyle{ 2^{3}*7=56}\)
\(\displaystyle{ 2^{3}*11=88}\)
\(\displaystyle{ 2^{3}*5=40}\)
\(\displaystyle{ 2^{3}*7=56}\)
\(\displaystyle{ 2^{3}*11=88}\)