Podzielność

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
persky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 25 paź 2007, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Kątowni
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Podzielność

Post autor: persky »

Mam taki problem:
Wybieramy losowo jeden jeden ze zbiorów A={1,2,...62} lub B={1,2,...,124}. Z wybranego losowo zbioru losujemy liczbę x. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba x^2+1 jest podzielna przez 10.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Podzielność

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ p(A)=\frac{1}{2}\cdot \frac{12}{62}+\frac{1}{2}\cdot \frac{25}{124}=...}\)

zakladając, że wylosowanie zbioru A oraz B jest jednakowoprawdopodobne.
Sprzyjające są te wyniki, które w rzędzie jedności mają cyfrę 3 lub 7.
Awatar użytkownika
persky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 25 paź 2007, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Kątowni
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Podzielność

Post autor: persky »

Dzięki, wszystko się zgadza.
ODPOWIEDZ