Wzór funkcji przechodzący przez dwa punkty..

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
min
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 paź 2007, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka

Wzór funkcji przechodzący przez dwa punkty..

Post autor: min »

Witam serdecznie.
Zadanie jest pewnie banalne, jednak nie było mnie kilka dni w szkole i mam juz zaleglosci... Czy mógłby mi ktoś rozwiązać i wytłumaczyć ten przykładzik?:
Napisz Wzór funkcji, której wykres przechodzi przez punkty A i B

A=(0;4) B=(4;-4)

Punkt przecięcia z osią y= (0,6)

Nie miałem problemu z napisaniem funkcji dla A=(3;0) B=(0;-3) a z tym już mam problem..
Proszę o pomoc!
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wzór funkcji przechodzący przez dwa punkty..

Post autor: wb »

Jeśli A=(0;4) to w funkcji y=ax+b, b=4. Wówczas funkcja ma postać y=ax+4. Ponieważ wykres ma przejść przez B=(4;-4), więc:
-4=4a+4
4a=-8
a=-2

Ostateczny wzór:
y=-2x+4.
ODPOWIEDZ