Moze mi ktos pomoc/??/? Totalnie nie wiem jak tu zaczac
Zadanie
Ze zbioru liczb (-1,0,1,2,3) losujemy kolejno bez zwracania wspolczynniki funkcji f(x)=ax+b
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) otrzymana funkcja jest malejąca
b) otrzymana funkcja jest parzysta
c) otrzymana funkcja ma 1 miejsce zerowe
d) otrzymana funkcja nie ma miejsca zerowego
wspólczynniki a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
wspólczynniki a i b
a)
Otrzymana funkcja jest malejąca, gdy pierwsza wylosowana liczba (czyli a) jest ujemna, czyli w naszym przypadku równa -1. Prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi 1/5 (losujemy ze zbioru 5-elementowego).
b)
Otrzymana funkcja jest parzysta, gdy pierwsza wylosowana liczba (czyli a) jest równa 0. Prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi 1/5 (losujemy ze zbioru 5-elementowego).
c)
Otrzymana funkcja ma i miejsce zerowe, gdy pierwsza wylosowana liczba (czyli a) jest różna od 0, czyli w naszym przypadku równa -1, 1, 2 lub 3. Prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi 4/5 (losujemy ze zbioru 5-elementowego).
d)
Otrzymana funkcja nie ma miejsca zerowego, gdy pierwsza wylosowana liczba (czyli a) jest równa 0, a druga (czyli b) jest różna od 0. Ponieważ losujemy bez zwracania, więc oznacza to po prostu, że za pierwszym razem wylosujemy 0. Prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi 1/5 (losujemy ze zbioru 5-elementowego).
Otrzymana funkcja jest malejąca, gdy pierwsza wylosowana liczba (czyli a) jest ujemna, czyli w naszym przypadku równa -1. Prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi 1/5 (losujemy ze zbioru 5-elementowego).
b)
Otrzymana funkcja jest parzysta, gdy pierwsza wylosowana liczba (czyli a) jest równa 0. Prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi 1/5 (losujemy ze zbioru 5-elementowego).
c)
Otrzymana funkcja ma i miejsce zerowe, gdy pierwsza wylosowana liczba (czyli a) jest różna od 0, czyli w naszym przypadku równa -1, 1, 2 lub 3. Prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi 4/5 (losujemy ze zbioru 5-elementowego).
d)
Otrzymana funkcja nie ma miejsca zerowego, gdy pierwsza wylosowana liczba (czyli a) jest równa 0, a druga (czyli b) jest różna od 0. Ponieważ losujemy bez zwracania, więc oznacza to po prostu, że za pierwszym razem wylosujemy 0. Prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi 1/5 (losujemy ze zbioru 5-elementowego).
- persky
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Kątowni
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
wspólczynniki a i b
Moc Omega wynosi 20, współczynnik a możemy wybrac na 5 sposobów a potem współczynnik b na 4, 20=5*4
a) funkcja będzie malejąca, jeśli współczynnik a będzie mniejszy od 0, czyli w tym przypadku tylko -1, b może być dowolny czyli jedna z pozostałych 4 liczb. p(a)=4/20=1/5
b) funkcja będzie parzysta jeśli będzie symetryczna względem osi y i można to uzyskać tylko jeśli wsp. a jest równy 0, pozostałych możliwości wyboru wsp. b jest 4, czyli p(b)=4/20=1/5
c) funkcja liniowa zawsze ma jedno miejsce zerowe jeśli wsp. a jest różny od 0, czyli wsp. a mozemy wybrać na 4 sposoby, a potem wsp. b też na 4 sposoby b=4*4=16
p(c)=16/20=4/5
d) funkcja nie będzie miała miejsca zerowego jeśli wsp. a będzie równy 0, a wsp. b różny od 0, czyli w naszym przypadku 4 możliwości p(d)=4/20=1/5
a) funkcja będzie malejąca, jeśli współczynnik a będzie mniejszy od 0, czyli w tym przypadku tylko -1, b może być dowolny czyli jedna z pozostałych 4 liczb. p(a)=4/20=1/5
b) funkcja będzie parzysta jeśli będzie symetryczna względem osi y i można to uzyskać tylko jeśli wsp. a jest równy 0, pozostałych możliwości wyboru wsp. b jest 4, czyli p(b)=4/20=1/5
c) funkcja liniowa zawsze ma jedno miejsce zerowe jeśli wsp. a jest różny od 0, czyli wsp. a mozemy wybrać na 4 sposoby, a potem wsp. b też na 4 sposoby b=4*4=16
p(c)=16/20=4/5
d) funkcja nie będzie miała miejsca zerowego jeśli wsp. a będzie równy 0, a wsp. b różny od 0, czyli w naszym przypadku 4 możliwości p(d)=4/20=1/5
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
wspólczynniki a i b
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={5\choose 1}\cdot {4\choose 1}=20\\
a)\ (-1;b)\ \overline{\overline{A}}={1\choose 1}\cdot {4\choose 1}=4\ \ P(A)=\frac{4}{20}=\frac{1}{5}\\
b)\ (0;b) \overline{\overline{B}}={1\choose 1}\cdot {4\choose 1}=4\ \ P(B)=\frac{1}{5}\\
c)\ (-1,1,2,3;b)\ \overline{\overline{C}}={4\choose 1}\cdot {4\choose 1}=16\
\ P(C)=\frac{16}{20}=\frac{4}{5}\\
d)\ (0; b\neq 0)\ \overline{\overline{D}}={1\choose 1}{4\choose 1}=4\ \ P(D)=\frac{1}{5}\\}\)
Powinno byc ok. POZDRO
a)\ (-1;b)\ \overline{\overline{A}}={1\choose 1}\cdot {4\choose 1}=4\ \ P(A)=\frac{4}{20}=\frac{1}{5}\\
b)\ (0;b) \overline{\overline{B}}={1\choose 1}\cdot {4\choose 1}=4\ \ P(B)=\frac{1}{5}\\
c)\ (-1,1,2,3;b)\ \overline{\overline{C}}={4\choose 1}\cdot {4\choose 1}=16\
\ P(C)=\frac{16}{20}=\frac{4}{5}\\
d)\ (0; b\neq 0)\ \overline{\overline{D}}={1\choose 1}{4\choose 1}=4\ \ P(D)=\frac{1}{5}\\}\)
Powinno byc ok. POZDRO