prosta całka
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2007, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 13 razy
prosta całka
Dla kogoś kto to rozumie nie powinien być to żaden problem:
\(\displaystyle{ \int xe^{-x} dx}\)
Ale mi się znaki nie chcą zgodzić i nie wiem co robię, źle :/
\(\displaystyle{ \int xe^{-x} dx}\)
Ale mi się znaki nie chcą zgodzić i nie wiem co robię, źle :/
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
prosta całka
\(\displaystyle{ \int xe^{-x} dx \\
t=-x\\
\frac{dt}{dx}=-1\\
dt=-dx\\
-dt=dx\\
x=-t\\
t (-t)e^t(-dt)=\int te^tdt\\
f=t\quad g'=e^t\\
f'=1\quad g=e^t\\
te^t-\int e^tdt=te^t-e^t=(-x)e^{-x}-e^{-x}}\)
Powinno byc ok. POZDRO
t=-x\\
\frac{dt}{dx}=-1\\
dt=-dx\\
-dt=dx\\
x=-t\\
t (-t)e^t(-dt)=\int te^tdt\\
f=t\quad g'=e^t\\
f'=1\quad g=e^t\\
te^t-\int e^tdt=te^t-e^t=(-x)e^{-x}-e^{-x}}\)
Powinno byc ok. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2007, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 13 razy
prosta całka
Drizzt, już widzę, gdzie się myliłem -> \(\displaystyle{ dt=-dx}\) i potem przy podstawianiu zgubiłem tego minusa
soku11, dzięki
soku11, dzięki
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
prosta całka
Ja osobiscie uważam że to pierwsze podstawienie jest zbędne i jak widać stwarza tylko możliwosc pomylenia się.
Polecam takie całki robić od razu przez czesci.
Polecam takie całki robić od razu przez czesci.