Ciało porusza się z prędkością v=100000 km/h. Ile razy gęstość ciała jest większa od gęstości spoczynkowej? Dla uproszczenia przyjąć, że spoczywające ciało ma kształt sześcianu.
Jakies wytlumaczonko tez bym prosil bo msuze to skumac bo pozniej bedzie kicha ;/
pomocy geniusze
Gestość poruszającego się ciala.
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Gestość poruszającego się ciala.
\(\displaystyle{ v=\frac{1}{3}c}\)
Wzór na masę:
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{c^2}{9c^2}}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{c^2}{9c^2}}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{1}{9}}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\sqrt{\frac{8}{9}}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\frac{2\sqrt{2}}{3}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{3m_0}{2\sqrt{2}}}\)
Zakładając że kształt ciała się nie zmieni to:
\(\displaystyle{ \rho_1 V=\frac{3\rho_2 V}{2\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ \rho_1=\frac{3\rho_2}{2\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\rho_2}{\rho_1}=\frac{2\sqrt{2}}{3}}\)
Wzór na masę:
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{c^2}{9c^2}}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{c^2}{9c^2}}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{1}{9}}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\sqrt{\frac{8}{9}}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{m_0}{\frac{2\sqrt{2}}{3}}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{3m_0}{2\sqrt{2}}}\)
Zakładając że kształt ciała się nie zmieni to:
\(\displaystyle{ \rho_1 V=\frac{3\rho_2 V}{2\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ \rho_1=\frac{3\rho_2}{2\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\rho_2}{\rho_1}=\frac{2\sqrt{2}}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
Gestość poruszającego się ciala.
Jeśli uwzględniamy efekt relatywistyczny w stosunku do masy to musimy również przyjąć go do kierunku ruchu czyli sześcian o o wymiarachDargi pisze:Zakładając że kształt ciała się nie zmieni to:
\(\displaystyle{ a_o a_0 a_0}\) będzie miał wymiary \(\displaystyle{ a a_0 a_0}\)
gdzie podlega skróceniu długości
\(\displaystyle{ a = a_0 \sqrt{1 - \frac{v^2}{c^2} } \\
v = v_0 \sqrt{1 - \frac{v^2}{c^2} }}\)
i teraz można to wstawić do podanych wyliczeń,
a właściwie ktoś to już wałkował tutaj
Gestość poruszającego się ciała