Rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
Rownanie
Linie y=x-5 i y=3x-13 pzrecinaja sie w punkcie S. Punkt T ma wspolrzedne (-4.2). Znajdz rownanie lini ktora pzrechodzi przez punkty S i T.
- Lady Tilly
- Gość Specjalny
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Rownanie
Punkt TS obliczasz tak
x-5=3x-13
x=4 więc y=-1
a równanie prostej obliczasz wg wzoru
\(\displaystyle{ y-y_{1}=\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}(x-x_{1})}\)
czyli
\(\displaystyle{ y-2=\frac{-1-2}{4+4}(x+4)}\)
x-5=3x-13
x=4 więc y=-1
a równanie prostej obliczasz wg wzoru
\(\displaystyle{ y-y_{1}=\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}(x-x_{1})}\)
czyli
\(\displaystyle{ y-2=\frac{-1-2}{4+4}(x+4)}\)
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Rownanie
\(\displaystyle{ y=x-5 \\ y=3x-13}\)
\(\displaystyle{ x=4 \ y=-1}\)
Teraz wyliczasz łatwo równanie prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ S=(4,-1)}\) i \(\displaystyle{ T=(-4,2)}\) wychodzi:
\(\displaystyle{ f(x)=-\frac{3}{8}x+\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=4 \ y=-1}\)
Teraz wyliczasz łatwo równanie prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ S=(4,-1)}\) i \(\displaystyle{ T=(-4,2)}\) wychodzi:
\(\displaystyle{ f(x)=-\frac{3}{8}x+\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Rownanie
Raczej nie
Równanie prostej wyliczasz w ten sposób:
\(\displaystyle{ a*4+b=-1 \\ a*(-4)+b=2}\)
Najłatwiej zsumuj sobie równania, powinno łatwo wyjść tak jak napisałem
Równanie prostej wyliczasz w ten sposób:
\(\displaystyle{ a*4+b=-1 \\ a*(-4)+b=2}\)
Najłatwiej zsumuj sobie równania, powinno łatwo wyjść tak jak napisałem
Ostatnio zmieniony 26 paź 2007, o 22:41 przez Piotr Rutkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
Rownanie
hmm skond � w f(x)=-3/8+� ??
[ Dodano: 26 Października 2007, 22:43 ]
juz mam!!! wielkie dzieki Kumam hurra
[ Dodano: 26 Października 2007, 22:43 ]
juz mam!!! wielkie dzieki Kumam hurra
[ Dodano: 26 Października 2007, 22:43 ]
juz mam!!! wielkie dzieki Kumam hurra
[ Dodano: 26 Października 2007, 22:43 ]
juz mam!!! wielkie dzieki Kumam hurra
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Rownanie
OK, rozpiszę to krok po kroku:
\(\displaystyle{ a*4+b=-1 \\ a*(-4)+b=2 }\)
sumując:
\(\displaystyle{ 4a+b+(-4)a+b=-1+2}\)
\(\displaystyle{ 2b=1}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{1}{2}}\), a dalej łatwo
\(\displaystyle{ a*4+b=-1 \\ a*(-4)+b=2 }\)
sumując:
\(\displaystyle{ 4a+b+(-4)a+b=-1+2}\)
\(\displaystyle{ 2b=1}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{1}{2}}\), a dalej łatwo