cyfra setek podzielna przez 3
cyfra setek podzielna przez 3
Ile jest liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach, w których liczba utworzona z cyfry setek jest podzielna przez 3?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
cyfra setek podzielna przez 3
Cyfra setek może być równa 0, 3, 6 lub 9.
W pierwszym przypadku pozostałe liczby wybieramy na \(\displaystyle{ 9\cdot 8\cdot 7\cdot 6=3024}\) sposoby.
W pozostałych na \(\displaystyle{ 8\cdot 8\cdot 7\cdot 6=2688}\) sposobów (pierwsza cyfra musi byc różna od zera).
W pierwszym przypadku pozostałe liczby wybieramy na \(\displaystyle{ 9\cdot 8\cdot 7\cdot 6=3024}\) sposoby.
W pozostałych na \(\displaystyle{ 8\cdot 8\cdot 7\cdot 6=2688}\) sposobów (pierwsza cyfra musi byc różna od zera).