1. Wiedzac ze f(x)=x�-5x+2 zapisz f(x) w foormie (x+a)�+b
2. Nastpenie roziwaz f(x)=0
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Funkcja
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Funkcja
1.
\(\displaystyle{ f(x)=x^2-5x+2=[(x-\frac{5}{2})^2-\frac{25}{4}]+2=(x-\frac{5}{2})^2
-\frac{17}{4}}\)
2.
\(\displaystyle{ x^2-5x+2=0\\
\Delta=25-8=17\\
\sqrt{\Delta}=\sqrt{17}\\
x=\frac{5\pm \sqrt{17}}{2}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ f(x)=x^2-5x+2=[(x-\frac{5}{2})^2-\frac{25}{4}]+2=(x-\frac{5}{2})^2
-\frac{17}{4}}\)
2.
\(\displaystyle{ x^2-5x+2=0\\
\Delta=25-8=17\\
\sqrt{\Delta}=\sqrt{17}\\
x=\frac{5\pm \sqrt{17}}{2}}\)
POZDRO