Ciąg jest wyrazony wzorem Un=an�+bn+c
Wiedzac ze U1=4, U2=10, a U3=18 ,znajdz wartosc a,b i c.
Nie mam zielonego pojecia jak to zrobic;(
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Ciag artmetyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Ciag artmetyczny
\(\displaystyle{ U_n=an^2+bn+c\\
U_1=a+b+c=4\\
U_2=4a+2b+c=10\\
U_3=9a+3b+c=18\\
\begin{cases} a+b+c=4\\ 4a+2b+c=10\\ 9a+3b+c=18\\\end{cases}}\)
Rozwiazujesz i masz swoje a,b,c POZDRO
U_1=a+b+c=4\\
U_2=4a+2b+c=10\\
U_3=9a+3b+c=18\\
\begin{cases} a+b+c=4\\ 4a+2b+c=10\\ 9a+3b+c=18\\\end{cases}}\)
Rozwiazujesz i masz swoje a,b,c POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
Ciag artmetyczny
Rownianie z trzema niewiadomymi???!!!! MamoOooo!!! Pierwszy raz mam z tym doczynienia???
Jaki jest najlepszy sposob zeby to rozkminic???
Metoda pzreciwnych wspolczynnikoch zadziala??? Moge uzyc tylko dwoc pierwszych rownan i wyliczyc z tego A ,majac to nastepnie B a potem uzyzc i tzreciego rownania do wyliczenia C???
Bozesz sama zamotalam sie w tym co napisalam
Jaki jest najlepszy sposob zeby to rozkminic???
Metoda pzreciwnych wspolczynnikoch zadziala??? Moge uzyc tylko dwoc pierwszych rownan i wyliczyc z tego A ,majac to nastepnie B a potem uzyzc i tzreciego rownania do wyliczenia C???
Bozesz sama zamotalam sie w tym co napisalam
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Ciag artmetyczny
Oczywiscie, ze mozesz kombinowac jak piszesz Byle by to doprowadzilo do wyniku jak najszybciej. Ja bym to zrobl tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -a-b-c=-4\\ 4a+2b+c=10\\ 9a+3b+c=18\\\end{cases}\\
\begin{cases} 3a+b=6\\ 8a+2b=14\end{cases}\\
\begin{cases} 3a+b=6\\ -4a-b=-7\end{cases}\\
-a=-1\ \ a=1\\
b=6-3a=6-3=3\\
c=4-a-b=4-1-3=0\\
\begin{cases} a=1\\b=3\\c=0\end{cases}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \begin{cases} -a-b-c=-4\\ 4a+2b+c=10\\ 9a+3b+c=18\\\end{cases}\\
\begin{cases} 3a+b=6\\ 8a+2b=14\end{cases}\\
\begin{cases} 3a+b=6\\ -4a-b=-7\end{cases}\\
-a=-1\ \ a=1\\
b=6-3a=6-3=3\\
c=4-a-b=4-1-3=0\\
\begin{cases} a=1\\b=3\\c=0\end{cases}}\)
POZDRO