Hej, do banku wplacono 10000zl. Po ilu latach bedzie na koncie przynajmniej 12000zl jezeli kapitalizacja jest roczna, a oprocentowanie 2,5%?
z gory dzieki za pomoc
lokata i kapitalizacja
- Szemek
- Gość Specjalny
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
lokata i kapitalizacja
\(\displaystyle{ n N_+}\)
\(\displaystyle{ \left(1+\frac{2,5}{100}\right)^n 10000 q 12000}\)
\(\displaystyle{ \left(1,025\right)^n 10000 q 12000}\)
\(\displaystyle{ \left(1,025\right)^n q 1,2}\)
najmniejsza liczba spełniająca nierówność
\(\displaystyle{ n=8}\)
\(\displaystyle{ \left(1+\frac{2,5}{100}\right)^n 10000 q 12000}\)
\(\displaystyle{ \left(1,025\right)^n 10000 q 12000}\)
\(\displaystyle{ \left(1,025\right)^n q 1,2}\)
najmniejsza liczba spełniająca nierówność
\(\displaystyle{ n=8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
lokata i kapitalizacja
wzorek np stąd http://pl.wikipedia.org/wiki/Procent_sk%C5%82adany , wiec to praktycnie tylko podstawienie do wzoru.. nic więcej