Miejsca zerowe .
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 12 mar 2007, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szubin
- Podziękował: 3 razy
Miejsca zerowe .
Witam mam problem jutro kroi sie sprawdzianik z matmy nie pamiętam jak obliczało sie miejsca zerowe sprawdzian dotyczy hiperboli jej przesunięcia i teraz mam problem w zadaniu mam oblicz funkcje zerowe z f(x) 2 / x-1 + 3 i jak to rozwiązać oraz mam napisać dla jakich argumentów ta funkcja przyjmuje wartości dodatnie i okreslić jej monotoniczność i zbiór wartości ??
F(x) = 2
_____ + 3 (tak wygląda ta funkcja
x+1
F(x) = 2
_____ + 3 (tak wygląda ta funkcja
x+1
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Miejsca zerowe .
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{x+1}+3\\
f(x)=0 \frac{2}{x+1}+3=0 \frac{2+3(x+1)}{x-1}=0 \frac{2+3x+3}{x+1}=0\Leftrightarrow \frac{3x+5}{x-1}=0 (3x+5)(x-1)=0 3x+5=0 3x=-5 x=-\frac{5}{3}}\)
f(x)=0 \frac{2}{x+1}+3=0 \frac{2+3(x+1)}{x-1}=0 \frac{2+3x+3}{x+1}=0\Leftrightarrow \frac{3x+5}{x-1}=0 (3x+5)(x-1)=0 3x+5=0 3x=-5 x=-\frac{5}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 12 mar 2007, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szubin
- Podziękował: 3 razy
Miejsca zerowe .
Dziękuje już rozumiem . A co do reszty ?? Czyli dla jakich argumentów funckja przyjmuje wartości dodatnie oraz jej monotoniczność i zbiór wartości ??