Zadania tekstowe z zastosowaniem funkcji kwadratowej
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 paź 2007, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TARNOBRZEG
- Podziękował: 2 razy
Zadania tekstowe z zastosowaniem funkcji kwadratowej
1. Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby.
2. "Pomyśl sobie jakąś liczbę dodatnią, oblicz jej kwadrat, do którego dodaj potrojoną pomyślaną liczbę, otrzymany wynik podziel przez liczbę pomyślaną, a potem pomnóż przez 100, odejmij 300 i wynik pomnóż przez pomyślaną liczbę. Powiedz mi wynik ostateczny, a natychmiast podam ci pomyślaną liczbę." Otrzymałem wynik 4900, jaką liczbę pomyślałem?
3. Oblicz długość boków trójkąta prostokątnego wiedząc, że długości przyprostokątnych różnią się o 7cm, a jego pole wynosi 30cm kwadratowych.
4. Ile boków ma wielokąt wypukły, w którym liczba boków jest równa liczbie przekątnych?
5. Ile boków ma wielokąt wypukły, w którym liczba przekątnych jest o 117 większa od liczby jego boków?
2. "Pomyśl sobie jakąś liczbę dodatnią, oblicz jej kwadrat, do którego dodaj potrojoną pomyślaną liczbę, otrzymany wynik podziel przez liczbę pomyślaną, a potem pomnóż przez 100, odejmij 300 i wynik pomnóż przez pomyślaną liczbę. Powiedz mi wynik ostateczny, a natychmiast podam ci pomyślaną liczbę." Otrzymałem wynik 4900, jaką liczbę pomyślałem?
3. Oblicz długość boków trójkąta prostokątnego wiedząc, że długości przyprostokątnych różnią się o 7cm, a jego pole wynosi 30cm kwadratowych.
4. Ile boków ma wielokąt wypukły, w którym liczba boków jest równa liczbie przekątnych?
5. Ile boków ma wielokąt wypukły, w którym liczba przekątnych jest o 117 większa od liczby jego boków?
- Piotrek89
- Gość Specjalny
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Zadania tekstowe z zastosowaniem funkcji kwadratowej
1.
\(\displaystyle{ (2k)^{2}+(2k+2)^{2}+(2k+4)^{2}=308}\)
\(\displaystyle{ (2k)^{2}+(2k+2)^{2}+(2k+4)^{2}=308}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 paź 2007, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TARNOBRZEG
- Podziękował: 2 razy
Zadania tekstowe z zastosowaniem funkcji kwadratowej
Dzięki. Zadanie 3 udało mi się już jakoś zrobić, ale 2,4,5 nie Byłbym wdzięczny za pomoc.
- Szemek
- Gość Specjalny
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Zadania tekstowe z zastosowaniem funkcji kwadratowej
wskazówka do zad. 4
wzór na liczbę przekątnych \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) to liczba boków
wzór na liczbę przekątnych \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) to liczba boków
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadania tekstowe z zastosowaniem funkcji kwadratowej
2)
\(\displaystyle{ (\frac{a^{2}+3a}{a}\cdot{100}-300)a=100a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 100a^{2}=4900}\)
\(\displaystyle{ a=7 a=-7}\)
Ujemną odrzucamy:
\(\displaystyle{ a=7}\)
\(\displaystyle{ (\frac{a^{2}+3a}{a}\cdot{100}-300)a=100a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 100a^{2}=4900}\)
\(\displaystyle{ a=7 a=-7}\)
Ujemną odrzucamy:
\(\displaystyle{ a=7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 17 razy
Zadania tekstowe z zastosowaniem funkcji kwadratowej
zad.2
\(\displaystyle{ (\frac{x^{2}+3x}{x} * 100-300)x=4900}\)
\(\displaystyle{ (\frac{100x^{2}+300x}{x} - 300)x=4900}\)
\(\displaystyle{ (\frac{100x^{2}+300x-300x}{x})x=4900}\)
\(\displaystyle{ 100x^{2}=4900 \wedge x>0 x=7}\)
[ Dodano: 26 Października 2007, 18:41 ]
zostałem uprzedzony
\(\displaystyle{ (\frac{x^{2}+3x}{x} * 100-300)x=4900}\)
\(\displaystyle{ (\frac{100x^{2}+300x}{x} - 300)x=4900}\)
\(\displaystyle{ (\frac{100x^{2}+300x-300x}{x})x=4900}\)
\(\displaystyle{ 100x^{2}=4900 \wedge x>0 x=7}\)
[ Dodano: 26 Października 2007, 18:41 ]
zostałem uprzedzony