Rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Eliza22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 paź 2007, o 08:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łomża

Rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry

Post autor: Eliza22 »

Cześć mam nadzieję że ktoś umie takie zadania bo dla mnie to czarna magia;)

Rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry. Zapisujemy numery Otrzymujemy w ten sposób
liczby dwucyfrowe:
a) wypisz zbiór zdarzeń elementarnych
b). wypisz zdarzenia sprzyjające zdarzeniom:
A. Wylosowana liczba jest podzielna przez 5
B. wylosowana liczba jest większa od 50
C. wylosowana liczba jest mniejsza od 20
D. wylosowana liczba jest liczbą pierwszą

c). wyznacz:

AVB; A^B; C / D; B^C;

d) oblicz: P(A); P(B); P(C); P(D)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2007, o 11:00 przez Eliza22, łącznie zmieniany 1 raz.
doda0202
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 paź 2007, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry

Post autor: doda0202 »

Ω={(1,1), (1,2), (1,3) ... itd.} czyli n=36 - zbiór zdarzeń elementarnych.

Wylosowana liczba jest podzielna przez 5 - czyli suma oczek tworzy liczbę podzielną przez 5 więc jedziemy po kolei - (1,5) - bo tworzy nam liczbę 15 (2,5) (3,5) (4,5) (5,5) (6,5) czyli moc A=6 P(A) = 6/36
I tak resztę robi się w ten sam sposób

Jeśli cos źle przekazałam - przepraszam i proszę o poprawę
ODPOWIEDZ