zadanie

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
dawo114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 paź 2007, o 23:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń

zadanie

Post autor: dawo114 »

2+3,6:0,1
_______________ =

(1:0,7-2,3)*7
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

zadanie

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ \frac{2+\frac{3,6}{0,1}}{(\frac{1}{0,7}-2,3)\cdot 7}=\frac{2+\frac{\frac{36}{10}}{\frac{1}{10}}}{(\frac{1}{\frac{7}{10}}-\frac{23}{10})\cdot 7}=\frac{2+\frac{36}{10}\cdot \frac{10}{1}}{(\frac{10}{6}-\frac{23}{10})\cdot 7}=\frac{2+36}{(\frac{100}{60}-\frac{136}{60})\cdot 7} =\frac{38}{(\frac{100-138}{60})\cdot 7}=\frac{38}{\frac{-38}{60}\cdot 7}=38\cdot \frac{60}{-38 7}=\frac{60}{-7}=-\frac{60}{7}=8\frac{4}{7}}\)
ODPOWIEDZ