Witam moze ktos mi pomóc z tymi rownaniami, wyjasnic krok po kroku??
1) \(\displaystyle{ \left|\frac{x+1}{1}\right|=0}\) to licznik i mianownik to wartosc bezwzgledna
2) \(\displaystyle{ |x-2|^{2}-|x-2|=6}\)
z góry dziekuje
Kosmetyka, Lorek
rozwiąż równanie
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
rozwiąż równanie
1. \(\displaystyle{ |a|=0\iff a=0}\), czyli \(\displaystyle{ \frac{x+1}{1}=0}\) a to już chyba łatwe do policzenia
2. Podstawmy sobie zmienną \(\displaystyle{ 0\leq t=|x-2|}\)
\(\displaystyle{ t^2-t=6\\t=3\vee t=-2\\|x-2|=3\\x=5\vee x=-1}\)
2. Podstawmy sobie zmienną \(\displaystyle{ 0\leq t=|x-2|}\)
\(\displaystyle{ t^2-t=6\\t=3\vee t=-2\\|x-2|=3\\x=5\vee x=-1}\)