Mam kilka zadań dotyczących wykresów funkcji utworzonych z równań. Jednak nie do końca rozumie jednej rzeczy o którą proszę wytłumaczyć.
Jest sobie równiani:
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} (|x+1| + |x-1|)}\)
Naszkicowałem sobie na osi liczbowej to co wychodzi z modułów i mam teraz trzy przypadki do rozpatrzenia.
1`
\(\displaystyle{ x\leqslant}\)-1
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} (-x-1 - x+1)}\)
y=-x
2`
\(\displaystyle{ x\in}\) (-1, 1>
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} (x+1 - x+1)}\)
y=1
3`
x>1
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} (x+1 + x-1)}\)
y=x
Moje pytanie jest takie. Skąd mam wiedzieć jakie znaki się wstawia to co jest w nawiasie:
(-x-1 - x+1)
(x+1 - x+1)
(x+1 + x-1)
Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie.
Wykres funkcji i moduł
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyki
- Podziękował: 51 razy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wykres funkcji i moduł
Pamiętaj, że gdy:
\(\displaystyle{ a < 0 \Rightarrow |a|=-a,\\
a > 0 \Rightarrow |a|=a}\)
1.
\(\displaystyle{ x \le -1 \\
x+1 \le 0, \ x-1 \le 0 \\
\hbox{aby uzyskac modul z liczby ujemnej dajmy przed nia minus:} \\
\Rightarrow \ |x+1|=-x-1, |x-1|=-x+1}\)
2.
\(\displaystyle{ x \in (-1,1> \\
x+1 0, \ x-1 0 \\
\ |x+1|=x+1, |x-1|=-x+1}\)
3.
juz sobie poradzisz
\(\displaystyle{ a < 0 \Rightarrow |a|=-a,\\
a > 0 \Rightarrow |a|=a}\)
1.
\(\displaystyle{ x \le -1 \\
x+1 \le 0, \ x-1 \le 0 \\
\hbox{aby uzyskac modul z liczby ujemnej dajmy przed nia minus:} \\
\Rightarrow \ |x+1|=-x-1, |x-1|=-x+1}\)
2.
\(\displaystyle{ x \in (-1,1> \\
x+1 0, \ x-1 0 \\
\ |x+1|=x+1, |x-1|=-x+1}\)
3.
juz sobie poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Wykres funkcji i moduł
Weź liczbę z wnętrza przedziału, w którym rozpatrujesz postać funkcji; jeśli dla niej wyrażenie pod wartością bezwzględną jest dodatnie - nie zmieniaj znaków, jeśli zaś jest ujemne - zmień znaki na przeciwne.