Witam
Bardzo proszę o pomoc z zadaniu.
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}+x+2}{x^{2}-4}=x+1}\)
Mam jeszcze inne podobne zadania, lecz jesli mogliby Państwo mi pomoc z tym i opisac krok po kroku, to mysle ze z reszta dam sobie sam rade.
Pozdrawiam
Rownania wymierne
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Rownania wymierne
\(\displaystyle{ \mathbb{D}: \ x \mathbb{R} - \lbrace -2, \ 2 \rbrace \\ \frac{x^{3}+x+2}{x^{2}-4}=x+1 \\ x^3+x+2=(x^2-4)(x+1) \\ x^3+x+2=x^3+x^2-4x-4 \\ x+2=x^2-4x-4 \\ x^2-5x-6=0 \\ (x-6)(x+1)=0 \\ (x=6 x=-1) x \mathbb{D} \\ x \lbrace -1, \ 6 \rbrace}\)