Witam. Mam problem z takim zadaniem:Krótsza przekatna dzieli trapez prostokątny na 2 trójkąty:równoboczny i równoramienny. Wiedząc, że ta przekątna ma 6 cm oblicz obwód trapezu.
Dziwne jest w tym zadaniu to ze jak chce narysowac taki trapez to po podziale wychodza 1 trojkat rożnoboczny i 1 równoramienny.
Prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania. Z góry dziękuje.
Zadanie dotyczące twierdzenia Pitagorasa.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Zadanie dotyczące twierdzenia Pitagorasa.
Rysunek pomocniczy:
Więc:
\(\displaystyle{ |AB|=|AD| \\ |BD|=|CD|=|BC|=6 \ cm \\ |AB|^2+|AD|^2=|AD|^2+|AD|^2=2|AD|^2=36cm^2 \\ |AD|=|AB|=3 \sqrt{2} \\ Ob=|AB|+|BC|+|CD|+|AD|=6\sqrt{2}cm+12cm=6(2+\sqrt{2}) \ cm}\)
Więc:
\(\displaystyle{ |AB|=|AD| \\ |BD|=|CD|=|BC|=6 \ cm \\ |AB|^2+|AD|^2=|AD|^2+|AD|^2=2|AD|^2=36cm^2 \\ |AD|=|AB|=3 \sqrt{2} \\ Ob=|AB|+|BC|+|CD|+|AD|=6\sqrt{2}cm+12cm=6(2+\sqrt{2}) \ cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 15 razy
Zadanie dotyczące twierdzenia Pitagorasa.
Dziekuje za rysunek. A czy moglby ktos to zrobic do rana, bo koledzie wychodzi 48+6\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), a mi 72+6\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Z góry dziękuje i pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 15 razy
Zadanie dotyczące twierdzenia Pitagorasa.
Sorry ::D:D:D:D jest dosc pozna godzina i zwrocilem uwage tylko na rysunek a nie na to co pod nim pisze
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
Zadanie dotyczące twierdzenia Pitagorasa.
mam maly problem z zadaniem jego teresc brzmi nastepujaca:
1.Tafla szkła jest prostokątem o wymiarach 150 cm x 80 cm. Szklarz wycina z niej szybę o długości 116 cm i szerokości 59,5 cm. Jaka część tafli pozostanie? Jaki procent powierzchni całej tafli stanowi wycięta szyba?
2. Ogródek ma kształt prostokąta o bokach 25 m i 30 m. Przy płocie wokół ogródka przebiega ścieżka szerokości 1 m. jaką część powierzchni całego ogródka zajmuje powierzchnia ścieżki?
Bardzo prosze o szybka odpowiedziec lacznie z rysunkami i obliczniemi
PROSZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1.Tafla szkła jest prostokątem o wymiarach 150 cm x 80 cm. Szklarz wycina z niej szybę o długości 116 cm i szerokości 59,5 cm. Jaka część tafli pozostanie? Jaki procent powierzchni całej tafli stanowi wycięta szyba?
2. Ogródek ma kształt prostokąta o bokach 25 m i 30 m. Przy płocie wokół ogródka przebiega ścieżka szerokości 1 m. jaką część powierzchni całego ogródka zajmuje powierzchnia ścieżki?
Bardzo prosze o szybka odpowiedziec lacznie z rysunkami i obliczniemi
PROSZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!