Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
-
flippy3d
- Użytkownik

- Posty: 116
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Ślaska
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: flippy3d » 25 paź 2007, o 21:27
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } ft( \frac{2n^2+2n+3}{2n^2-n+1} \right)^{\frac{n}{3}}}\)
ten cały nawias jest do potegi n3 ,troche mi tam nie wyszlo
No jasne, jak miało wyjść skoro dzielisz całe wyrażenie na niewiadomo ile części Całość powinna się znaleźć pomiędzy:
luka52[/i][/color]
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, o 21:49 przez
flippy3d, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jestemfajny
- Użytkownik

- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
Post
autor: Jestemfajny » 26 paź 2007, o 08:13
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } ft( \frac{2n^2 -n+1+3n+2}{2n^2-n+1} \right)^{\frac{n}{3}}=\lim_{n\to } ft( 1+\frac{3n+2}{2n^2-n+1} \right)^{\frac{n}{3}}=\\ \lim_{n\to } ft ft( 1+\frac{3n+2}{2n^2-n+1} \right)^{\frac{2n^2-n+1}{3n+2}\frac{3n+2}{2n^2-n+1}\frac{n}{3}}=e^{\frac{1}{2}}}\)