Funkcja Gamma - zbieżność wzoru iloczynowego

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6954
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1254 razy

Funkcja Gamma - zbieżność wzoru iloczynowego

Post autor: Mariusz M »

Gdy wzór lioczynowy
\(\displaystyle{ \mathrm{\Gamma}\left( z\right) = \frac{e^{-\gamma z}}{z} \prod_{n=1}^{ \infty }{ \frac{e^{\frac{z}{n}}}{1+ \frac{z}{n} } } }\)
wyprowadzimy z całki \(\displaystyle{ \int_{0}^{\infty}{t^{z-1}e^{-t} \dd t}}\)
to mamy zapewnioną zbieżność dla \(\displaystyle{ \Re\left( z\right) > 0}\)
A jak pokazać zbieżność dla \(\displaystyle{ \Re\left( z\right) \le 0}\)

Pokazać dla jakiego z ten iloczyn będzie zbieżny
ODPOWIEDZ