Suma trzech liczb będących kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego jest równa 30. Jeżeli do pierwszej liczby dodamy 2, do drugiej 8 a do trzeciej 38 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego.
ktoś pomoże
ciąg arytmetyczny i geometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
ciąg arytmetyczny i geometryczny
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1+a_1+r+a_1+2r=30 \\ \frac{a_1+r+8}{a_1+2}=\frac{a_1+2r+38}{a_1+r+8}\end{cases}}\)
Z rozwiązania wyszło mi:
\(\displaystyle{ a_1=52 \ \ , \ \ r=-42 \ \ \ \ \ \ \ \ \ a_1=4 \ \ , \ \ r=6}\)
Z rozwiązania wyszło mi:
\(\displaystyle{ a_1=52 \ \ , \ \ r=-42 \ \ \ \ \ \ \ \ \ a_1=4 \ \ , \ \ r=6}\)