Cześć witam wszystkich
Właśnie walcze z tym co odkryłem
Pytanie moje brzmi nastepujaco
Czy metoda na znajdowanie liczb pierwszych
Można nazwać to że wyświetlam wszystkie po kolei a co jakiś czas trafią się liczba półpierwsza w specyficznych sytuacjach
Ale zawsze to jest jedną z 2
PRZYNAJMNIEJ TAK MI SIE WYDAJE ZE MYK POLEGA NA TYM ZE TRZEBA SPRAWDZIC CZY TO JEST LICZBA PIERWSZA CZY PÓŁPIERWSZA ( okaże sie) Jeśli jest półpierwsza to dzieli się tylko przez wcześniejsze pierwsze⁸
a wygląda to tak i sprawdziłem to do paru tysięcy a już dalej Jestem za leniwy
Prawidłowosc
Wypadaja 1 -dynki na koncach i 8-mki
Do liczb parzystych dodajecie 0.333333..
Do nieparzystych 0.6666..
I mnożycie x 3
( tak można dodać 2 i jeden )
I tak do do 766654443000 gdzieś tu sprawdzałem ostatnie
A ciag wygląda tak
0
0.66666
1
2
3
4
5
6
7
Tak nie ma 8
9
10
Tak brak 11 bo kończy się na 1
12
...
....
1.6666x3 =5
2.3333x3 = 7
...
10.3333x3 =31
I tak po kolei
Może znajdziecie prawidłowosc gdzie wypada dokładnie pierwsza a gdzie półpierwsza
Jeśli podstawicie jakąkolwiek z ciągu
To na bank jest pierwsza lub półpierwsza
Dzięki G
Miłego liczenia
Liczby pierwsze
Liczby pierwsze
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2026, o 12:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości - na tym forum ortografia też obowiązuje. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości - na tym forum ortografia też obowiązuje. Temat umieszczony w złym dziale.

