Wykaż że

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
otacon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 maja 2007, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łaziska Górne
Podziękował: 1 raz

Wykaż że

Post autor: otacon »

Dostaliśmy od wykładowcy zadania do przećwiczenia, ale jakoś tego nie kapuję :/ może ktoś pomóc?
  • \(\displaystyle{ \cos\arcsin x = \sqrt{1-x^{2}}}\)
    \(\displaystyle{ \sin\arccos x = \sqrt{1-x^{2}}}\)
    \(\displaystyle{ \cot\arctan x = \frac{1}{x}}\)
    \(\displaystyle{ \sin\arctan x = \frac{x}{\sqrt{1+x^{2}}}}\)
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Wykaż że

Post autor: Lorek »

1. Podstaw \(\displaystyle{ x=\sin t}\)
2. \(\displaystyle{ x=\cos t}\)
etc.
ODPOWIEDZ