Witam.
Natrafiłem na takie zadanie w internecie:
Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których iloczyn wszystkich rozwiązań równania \(\displaystyle{ \left| x^{2} + 2x-3\right|=m }\) jest liczbą dodatnią.
Odpowiedzią która wynika z wykresu to \(\displaystyle{ m \in (0;3) \cup \{4\} }\). Jednak jak podstawie do równania \(\displaystyle{ m=4}\) to otrzymam równanie z wartością bezwzględną, przez wzory viete'a mogę ustalic, że z jednego przypadku iloczyn pierwiastków to \(\displaystyle{ -7}\), a z drugiego otrzymam podwójny pierwiastek.
Wtedy iloczyn byłby ujemny.
Zatem jaka odpowiedź będzie prawidłową? Nie wiem czy brać pod uwagę \(\displaystyle{ m=4}\).
Jeśli latex nie zadziałał, to bardzo przepraszam, pierwszy raz to robię.
Pozdrawiam
Zagwozdka nad rozwiązaniem
-
Kuba291163916291
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 27 sty 2026, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 2 razy
Zagwozdka nad rozwiązaniem
Ostatnio zmieniony 27 sty 2026, o 20:20 przez Kuba291163916291, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36040
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Zagwozdka nad rozwiązaniem
Zgadza się.Kuba291163916291 pisze: 27 sty 2026, o 19:57 Odpowiedzią która wynika z wykresu to \(\displaystyle{ m \in (0;3) \cup \{4\} }\).
Z drugiego przypadku otrzymasz jedno ujemne rozwiązanie. Ostatecznie zatem będą trzy rozwiązania: dwa ujemne i jedno dodatnie, czyli pasuje, bo iloczyn będzie dodatni.Kuba291163916291 pisze: 27 sty 2026, o 19:57Jednak jak podstawie do równania \(\displaystyle{ m=4}\) to otrzymam równanie z wartością bezwzględną, przez wzory viete'a mogę ustalic, że z jednego przypadku iloczyn pierwiastków to \(\displaystyle{ -7}\), a z drugiego otrzymam podwójny pierwiastek.
JK
-
Kuba291163916291
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 27 sty 2026, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 2 razy
Re: Zagwozdka nad rozwiązaniem
Dziękuje bardzo w takim razie.
Sądziłem, że w takim razie muszę podwójnie pomnożyć ten dwukrotny pierwiastek (tzn \(\displaystyle{ -7 \cdot (-1) \cdot (-1)}\)).
Niezwykle dziękuje
Dodano po 1 godzinie 4 minutach 4 sekundach:
Tak jeszcze dopytam... może prozaiczne pytanie, ale nie umiem odpowiedzieć samemu sobie.
Dlaczego biorę tylko jeden pierwiastek -1, a nie dwa? W końcu jest dwukrotny
Sądziłem, że w takim razie muszę podwójnie pomnożyć ten dwukrotny pierwiastek (tzn \(\displaystyle{ -7 \cdot (-1) \cdot (-1)}\)).
Niezwykle dziękuje
Dodano po 1 godzinie 4 minutach 4 sekundach:
Tak jeszcze dopytam... może prozaiczne pytanie, ale nie umiem odpowiedzieć samemu sobie.
Dlaczego biorę tylko jeden pierwiastek -1, a nie dwa? W końcu jest dwukrotny
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36040
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Zagwozdka nad rozwiązaniem
Ale Ty nie szukasz pierwiastków wielomianu z krotnościami, tylko rozwiązujesz równanie. A równanie \(\displaystyle{ \left| x^{2} + 2x-3\right|=4 }\) ma dokładnie trzy rozwiązania (bardziej formalnie: zbiór rozwiązań tego równania jest trzyelementowy: \(\displaystyle{ \{-1-2\sqrt2, -1, -1+2\sqrt2\}}\)).Kuba291163916291 pisze: 27 sty 2026, o 21:22 Tak jeszcze dopytam... może prozaiczne pytanie, ale nie umiem odpowiedzieć samemu sobie.
Dlaczego biorę tylko jeden pierwiastek -1, a nie dwa? W końcu jest dwukrotny
JK