Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 12cm. Ramię tworzy z podstawą kąt o mierze 30 stopni. Oblicz:
a) wszystkie wysokości tego trójkąta
b) promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
Z góry dziękuję za okazane serce.
Pisz regulaminowe tematy. Ten poprawiłem.
Obliczanie wysokości trójkąta/promienia okręgu wpisaneg
- kuch2r
- Użytkownik

- Posty: 2285
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Obliczanie wysokości trójkąta/promienia okręgu wpisaneg
mamy trojkat rownaramienny o katach 30, 30 i 120.
a)
\(\displaystyle{ h_1}\) - wysokosc trojkata opuszczona na podstawe
\(\displaystyle{ \frac{h_1}{6}=tg30\\h_1=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h_2=h_3}\) - wysokosc trojkata opuczona ramie.
\(\displaystyle{ \frac {h_2}{12}=sin30\\h_2=6}\)
b)
x- dlugosc ramienia
Korzystamy z twierdzenia sinusow w celu obliczenia dlugoscia ramienia x
\(\displaystyle{ \frac{12}{sin120}=\frac{x}{sin30}\\x=4\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}=\frac{1}{2}ah=\frac{1}{2}*6*2\sqrt{3}=6\sqrt{3}\)
r- promien okregu wpisanego.
\(\displaystyle{ r=\frac{2P}{a+b+c}=\frac{12\sqrt{3}}{12+8\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{3}}{3+2\sqrt{3}}}=6-3\sqrt{3}}\)
a)
\(\displaystyle{ h_1}\) - wysokosc trojkata opuszczona na podstawe
\(\displaystyle{ \frac{h_1}{6}=tg30\\h_1=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h_2=h_3}\) - wysokosc trojkata opuczona ramie.
\(\displaystyle{ \frac {h_2}{12}=sin30\\h_2=6}\)
b)
x- dlugosc ramienia
Korzystamy z twierdzenia sinusow w celu obliczenia dlugoscia ramienia x
\(\displaystyle{ \frac{12}{sin120}=\frac{x}{sin30}\\x=4\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}=\frac{1}{2}ah=\frac{1}{2}*6*2\sqrt{3}=6\sqrt{3}\)
r- promien okregu wpisanego.
\(\displaystyle{ r=\frac{2P}{a+b+c}=\frac{12\sqrt{3}}{12+8\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{3}}{3+2\sqrt{3}}}=6-3\sqrt{3}}\)
