Trójkąt spodkowy danego trójkąta \(\displaystyle{ T}\) to taki trójkąt \(\displaystyle{ T^{\prime}}\), którego wierzchołkami są spodki wysokości trójkąta \(\displaystyle{ T}\).
Trójkąty spodkowe
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Trójkąty spodkowe
Czy istnieje trójkąt rozwartokątny, który jest podobny do swego trójkąta spodkowego
Trójkąt spodkowy danego trójkąta \(\displaystyle{ T}\) to taki trójkąt \(\displaystyle{ T^{\prime}}\), którego wierzchołkami są spodki wysokości trójkąta \(\displaystyle{ T}\).
Trójkąt spodkowy danego trójkąta \(\displaystyle{ T}\) to taki trójkąt \(\displaystyle{ T^{\prime}}\), którego wierzchołkami są spodki wysokości trójkąta \(\displaystyle{ T}\).
-
azanus111
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 25 gru 2025, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 11
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Re: Trójkąty spodkowe
Jeżeli boki wyjściowego trójkąta oznaczymy przez: \(\displaystyle{ a \le b <c}\)
według kolejności wzrostu...a katy odpowiadające bokom (naprzeciw) to: \(\displaystyle{ A, B, C}\)
\(\displaystyle{ \cos C=-r , r>0}\) - to kąt rozwarty..., \(\displaystyle{ A, B}\) - kąty ostre
\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2+2abr}\)
wzory na boki trójkąta spodkowego (ortogonalnego) to:
\(\displaystyle{ a' =a \cos A}\)
\(\displaystyle{ b'= b \cos B }\)
\(\displaystyle{ c' = c |\cos C|=cr}\)
teraz może się zdarzyć zakładając, że trójkąt: \(\displaystyle{ a' , b' , c'}\) skoro podobny musi być rozwartokątny no więc:
\(\displaystyle{ a' \le b'<c' \vee a' \le c' <b' \vee c' \le a'<b' }\)
trzy przypadki ja pokażę dwa pierwsze...
1) \(\displaystyle{ a' \le b'<c' }\)
najpierw policzmy cosinusy:
\(\displaystyle{ \cos C=-r , c^2=a^2+b^2+2abr }\)
\(\displaystyle{ \cos A= \frac{b^2+c^2-a^2}{2bc} = \frac{2b^2+2abr}{2bc} = \frac{b+ar}{c} }\)
\(\displaystyle{ \cos B= \frac{a^2+c^2-b^2}{2ac} = \frac{2a^2+2abr}{2ac}= \frac{a+br}{c} }\)
\(\displaystyle{ \cos C=-r}\)
z tego:
\(\displaystyle{ a'=a \cdot \frac{b+ar}{c} = \frac{ab+a^2r}{ \sqrt{a^2+b^2+2abr} } }\)
\(\displaystyle{ b'=b \cdot \frac{a+br}{c} = \frac{ab+b^2r}{ \sqrt{a^2+b^2+2abr} } }\)
\(\displaystyle{ c'=cr=\sqrt{a^2+b^2+2abr}r}\)
z tego od razu widać, że: \(\displaystyle{ a' \le b'}\) , a \(\displaystyle{ c'}\) nie wiadomo...
teraz sprawdzamy podobieństwo trójkątów: \(\displaystyle{ (abc) \wedge (a'b'c')}\)
według porządku:
\(\displaystyle{ a \le b <c \wedge a' \le b'<c'}\)
znaczy:
\(\displaystyle{ \frac{a'}{a} =\frac{b'}{b} =\frac{c'}{c} }\)
biorąc pod uwagę powyższe równania otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{b+ar}{ \sqrt{a^2+b^2+2abr} } =\frac{a+br}{ \sqrt{a^2+b^2+2abr} } =r}\)
można to jeszcze uprościć przyjmując , bo skoro wiemy, że:
\(\displaystyle{ a \le b , \frac{a}{b} =s , 0 <s \le 1 }\)
oraz:
\(\displaystyle{ 0 < r <1}\)
więc się uprości:
\(\displaystyle{ \frac{1+sr}{ \sqrt{s^2+2sr+1} } =\frac{s+r}{ \sqrt{s^2+2sr+1} } = r}\)
co da nam układ równań:
\(\displaystyle{ (1+sr)^2=(s^2+2sr+1)r^2}\)
\(\displaystyle{ (s+r)^2=(s^2+2sr+1)r^2}\)
po uproszczeniu mamy:
\(\displaystyle{ 1+sr=s+r}\)
\(\displaystyle{ r(s-1)=s-1 }\)
ostatnia równość zachodzi, jeżeli np.:
\(\displaystyle{ s=1 \Rightarrow a=b}\) - trójkąt wyjściowy równoramienny
podstawiamy:
\(\displaystyle{ 1+r=r \sqrt{2+2r} /^2 }\)
lub:
\(\displaystyle{ 2r^3+r^2-2r-1=0}\)
inaczej:
\(\displaystyle{ (r-1)(r+1)(2r+1)=0}\)
żadne z tych rozwiązań nie pasuje do \(\displaystyle{ r}\) ...
więc wracając do:
\(\displaystyle{ r(s-1)=(s-1) , s \neq 1}\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ r=1}\)
co też nie pasuje...
więc w tej konfiguracji te trójkąty nie będą podobne...
weźmy drugi przykład:
\(\displaystyle{ a \le b< c , a' \le c' <b'}\)
lub:
\(\displaystyle{ \frac{a'}{a} = \frac{b'}{c} = \frac{c'}{b} }\)
co daje nam:
\(\displaystyle{ \frac{1+sr}{ \sqrt{s^2+2sr+1} } = \frac{s+r}{s^2+2sr+1} = \sqrt{s^2+2sr+1} r}\)
lub:
\(\displaystyle{ 1+sr=(s^2+2sr+1)r}\)
\(\displaystyle{ (1+sr)^2(s^2+2sr+1)^2=(s+r)^2(s^2+2sr+1)}\)
inaczej:
\(\displaystyle{ 1+sr=(s^2+2sr+1)r}\)
\(\displaystyle{ (1+sr)^2(s^2+2sr+1)=(s+r)^2}\)
albo:
\(\displaystyle{ 2sr^2+(s^2-s+1)r-1=0}\)
\(\displaystyle{ 2s^3r^3+(s^4+5s^2-1)r^2+(2s^3+2s)r+1=0}\)
rozwiązanie tego układu równań też nie daje pożądanych wyników...
trzeci przypadek:
\(\displaystyle{ (a \le b<c) \wedge (c' \le a'<b')}\)
co da nam:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{s^2+2sr+1} }{s} = \frac{s+s^2r}{\sqrt{s^2+2sr+1}} = \frac{s+r}{s^2+2sr+1} }\)
lub:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{s^2+2sr+1}}{s} = \frac{s+s^2r}{\sqrt{s^2+2sr+1}} }\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{s^2+2sr+1}}{s} = \frac{s+r}{s^2+2sr+1} }\)
nie rozwiązywałem tego układu, ale sądzę, że też nie da pożądanych efektów...
według kolejności wzrostu...a katy odpowiadające bokom (naprzeciw) to: \(\displaystyle{ A, B, C}\)
\(\displaystyle{ \cos C=-r , r>0}\) - to kąt rozwarty..., \(\displaystyle{ A, B}\) - kąty ostre
\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2+2abr}\)
wzory na boki trójkąta spodkowego (ortogonalnego) to:
\(\displaystyle{ a' =a \cos A}\)
\(\displaystyle{ b'= b \cos B }\)
\(\displaystyle{ c' = c |\cos C|=cr}\)
teraz może się zdarzyć zakładając, że trójkąt: \(\displaystyle{ a' , b' , c'}\) skoro podobny musi być rozwartokątny no więc:
\(\displaystyle{ a' \le b'<c' \vee a' \le c' <b' \vee c' \le a'<b' }\)
trzy przypadki ja pokażę dwa pierwsze...
1) \(\displaystyle{ a' \le b'<c' }\)
najpierw policzmy cosinusy:
\(\displaystyle{ \cos C=-r , c^2=a^2+b^2+2abr }\)
\(\displaystyle{ \cos A= \frac{b^2+c^2-a^2}{2bc} = \frac{2b^2+2abr}{2bc} = \frac{b+ar}{c} }\)
\(\displaystyle{ \cos B= \frac{a^2+c^2-b^2}{2ac} = \frac{2a^2+2abr}{2ac}= \frac{a+br}{c} }\)
\(\displaystyle{ \cos C=-r}\)
z tego:
\(\displaystyle{ a'=a \cdot \frac{b+ar}{c} = \frac{ab+a^2r}{ \sqrt{a^2+b^2+2abr} } }\)
\(\displaystyle{ b'=b \cdot \frac{a+br}{c} = \frac{ab+b^2r}{ \sqrt{a^2+b^2+2abr} } }\)
\(\displaystyle{ c'=cr=\sqrt{a^2+b^2+2abr}r}\)
z tego od razu widać, że: \(\displaystyle{ a' \le b'}\) , a \(\displaystyle{ c'}\) nie wiadomo...
teraz sprawdzamy podobieństwo trójkątów: \(\displaystyle{ (abc) \wedge (a'b'c')}\)
według porządku:
\(\displaystyle{ a \le b <c \wedge a' \le b'<c'}\)
znaczy:
\(\displaystyle{ \frac{a'}{a} =\frac{b'}{b} =\frac{c'}{c} }\)
biorąc pod uwagę powyższe równania otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{b+ar}{ \sqrt{a^2+b^2+2abr} } =\frac{a+br}{ \sqrt{a^2+b^2+2abr} } =r}\)
można to jeszcze uprościć przyjmując , bo skoro wiemy, że:
\(\displaystyle{ a \le b , \frac{a}{b} =s , 0 <s \le 1 }\)
oraz:
\(\displaystyle{ 0 < r <1}\)
więc się uprości:
\(\displaystyle{ \frac{1+sr}{ \sqrt{s^2+2sr+1} } =\frac{s+r}{ \sqrt{s^2+2sr+1} } = r}\)
co da nam układ równań:
\(\displaystyle{ (1+sr)^2=(s^2+2sr+1)r^2}\)
\(\displaystyle{ (s+r)^2=(s^2+2sr+1)r^2}\)
po uproszczeniu mamy:
\(\displaystyle{ 1+sr=s+r}\)
\(\displaystyle{ r(s-1)=s-1 }\)
ostatnia równość zachodzi, jeżeli np.:
\(\displaystyle{ s=1 \Rightarrow a=b}\) - trójkąt wyjściowy równoramienny
podstawiamy:
\(\displaystyle{ 1+r=r \sqrt{2+2r} /^2 }\)
lub:
\(\displaystyle{ 2r^3+r^2-2r-1=0}\)
inaczej:
\(\displaystyle{ (r-1)(r+1)(2r+1)=0}\)
żadne z tych rozwiązań nie pasuje do \(\displaystyle{ r}\) ...
więc wracając do:
\(\displaystyle{ r(s-1)=(s-1) , s \neq 1}\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ r=1}\)
co też nie pasuje...
więc w tej konfiguracji te trójkąty nie będą podobne...
weźmy drugi przykład:
\(\displaystyle{ a \le b< c , a' \le c' <b'}\)
lub:
\(\displaystyle{ \frac{a'}{a} = \frac{b'}{c} = \frac{c'}{b} }\)
co daje nam:
\(\displaystyle{ \frac{1+sr}{ \sqrt{s^2+2sr+1} } = \frac{s+r}{s^2+2sr+1} = \sqrt{s^2+2sr+1} r}\)
lub:
\(\displaystyle{ 1+sr=(s^2+2sr+1)r}\)
\(\displaystyle{ (1+sr)^2(s^2+2sr+1)^2=(s+r)^2(s^2+2sr+1)}\)
inaczej:
\(\displaystyle{ 1+sr=(s^2+2sr+1)r}\)
\(\displaystyle{ (1+sr)^2(s^2+2sr+1)=(s+r)^2}\)
albo:
\(\displaystyle{ 2sr^2+(s^2-s+1)r-1=0}\)
\(\displaystyle{ 2s^3r^3+(s^4+5s^2-1)r^2+(2s^3+2s)r+1=0}\)
rozwiązanie tego układu równań też nie daje pożądanych wyników...
trzeci przypadek:
\(\displaystyle{ (a \le b<c) \wedge (c' \le a'<b')}\)
co da nam:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{s^2+2sr+1} }{s} = \frac{s+s^2r}{\sqrt{s^2+2sr+1}} = \frac{s+r}{s^2+2sr+1} }\)
lub:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{s^2+2sr+1}}{s} = \frac{s+s^2r}{\sqrt{s^2+2sr+1}} }\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{s^2+2sr+1}}{s} = \frac{s+r}{s^2+2sr+1} }\)
nie rozwiązywałem tego układu, ale sądzę, że też nie da pożądanych efektów...
-
azanus111
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 25 gru 2025, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 11
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Re: Trójkąty spodkowe
Możliwe, że nie trzeba, ale i tak nie ma przesłanek, że taki trójkąt istnieje...
Kolega przy piwie mówił mi, że jeżeli trójkąt wpisany zawiera ortocentrum trójkąta wyjściowego, to nie może być rozwartokątny...
Kolega przy piwie mówił mi, że jeżeli trójkąt wpisany zawiera ortocentrum trójkąta wyjściowego, to nie może być rozwartokątny...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Trójkąty spodkowe
a jednak... trójkąt o kątach \(\displaystyle{ \alpha, 2\alpha, 4\alpha}\)...taki trójkąt istnieje...