kolejne równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

kolejne równanie

Post autor: poetaopole »

\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\cos 2x}- \frac{\sin 3x}{\sin 4x}=1 }\). Rozwiązanie oscyluje wokół \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{5} }\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13374
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: kolejne równanie

Post autor: mol_ksiazkowy »

a nie z \(\displaystyle{ \sin(5x)+ \sin(3x)= 2 \sin(4x)\cos(x)}\)..?
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: kolejne równanie

Post autor: poetaopole »

zaraz policzę ;)
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: kolejne równanie

Post autor: poetaopole »

jakoś nie bardzo mi tak akurat wychodzi... u mnie \(\displaystyle{ \sin 5x}\) się redukuje i nie wychodzi tak jak u Ciebie
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: kolejne równanie

Post autor: poetaopole »

Już zrobiłem... dziękuję za katalizator ;)
ODPOWIEDZ