Czy oba wyniki są prawidłowe?

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Lagertha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 gru 2025, o 05:00
Płeć: Kobieta
wiek: 31
Podziękował: 1 raz

Czy oba wyniki są prawidłowe?

Post autor: Lagertha »

W książce R.Kalina,T.Szymański,F. Linke - Matematyka dla klasy 1 liceum i technikum rozwiązaniem dla:

\(\displaystyle{ \left ( 2^{ \frac{2}{3} } -2 ^{ \frac{4}{3} }+1\right) \left(2^{ -\frac{5}{3} } +5 \cdot 2 ^{ \frac{2}{3} } -3\right) }\)

jest: \(\displaystyle{ 16 \cdot 2^{ \frac{1}{3}} +2 \cdot 2^{ \frac{2}{3} } -2 ^{ -\frac{1}{3} } + \frac{1}{2} \cdot 2^{ -\frac{2}{3} } -22 \frac{1}{2}}\)

Natomiast mi wyszło takie rozwiązanie: \(\displaystyle{ 16\frac{1}{4} 2^{ \frac{1}{3} } +2 \cdot 2 ^{ \frac{2}{3} } -2 ^{ -\frac{1}{3} } -22\frac{1}{2} }\)

Czy to rozwiązanie, jest również poprawne? Postanowiłam w rozwiązywaniu, zamiast przedstawić potęgę tak: \(\displaystyle{ 2 ^{- \frac{5}{3} } = \frac{1}{2} \cdot 2^{- \frac{2}{3} }}\) przedstawić tak: \(\displaystyle{ 2 ^{- \frac{5}{3} } = \frac{1}{4} \cdot 2 ^{ \frac{1}{3} } }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22459
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Czy oba wyniki są prawidłowe?

Post autor: a4karo »

Oba wyniki są poprawne, choć w drugim wyraźnie brak znaku mnożenia między ułamkiem mieszanymi potęgą. Generalnie ułamki mieszane w wyrażeniach nie wyglądają dobrze
Lagertha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 gru 2025, o 05:00
Płeć: Kobieta
wiek: 31
Podziękował: 1 raz

Re: Czy oba wyniki są prawidłowe?

Post autor: Lagertha »

Dziękuje za wyjaśnienie :)
ODPOWIEDZ