Półokrąg wpisany w trójkąt
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Półokrąg wpisany w trójkąt
Odbij ten trójkąt syntetycznie względem dolnej podstawy i oblicz pole powstałego trójkąta równoramiennego na dwa sposoby
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 729
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 246 razy
Re: Półokrąg wpisany w trójkąt
Albo poprowadź promień do punktu styczności z bokiem \(\overline{c}\) i wykorzystaj podobieństwo trójkątów prostokątnych:
\[\frac{R}{c-b}=\frac{b}{\sqrt{c^2-b^2}}\]
Pozdrawiam
[edited] liczy się, przy zmiennych \(c,\ R\), kiepsko...
\[\frac{R}{c-b}=\frac{b}{\sqrt{c^2-b^2}}\]
Pozdrawiam
[edited] liczy się, przy zmiennych \(c,\ R\), kiepsko...
