Nieznana metoda resolwentowa Michała Kluczaka dla równań stopnia n>=5

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Alein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lis 2025, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 44

Nieznana metoda resolwentowa Michała Kluczaka dla równań stopnia n>=5

Post autor: Alein »

Szanowni Państwo,

Chciałbym poddać pod dyskusję niepublikowaną pracę matematyczną mojego nieżyjącego już krewnego, Michała Kluczaka.
Rękopis, powstały w latach 70-90. XX wieku, zatytułowany *"Ogólne Zasady Rozwiązywania Równań 5-go Stopnia"*, zawiera autorską konstrukcję algebraiczną mającą na celu rozwiązywanie równań stopnia piątego i wyższych za pomocą pierwiastników.

Jako osoba świadoma twierdzenia Abela-Ruffiniego, początkowo podchodziłem do tej pracy z dużą rezerwą. Jednak po zaimplementowaniu pełnego algorytmu autora w środowisku **Mathematica** i przeprowadzeniu testów na szerokiej grupie równań 5. stopnia, wyniki okazały się zaskakujące.

Metoda generuje rozwiązania tożsame z referencyjnymi z dokładnością do **granicy precyzji maszyny \(\displaystyle{ 10^{-40}}\)**, co sugeruje, że mamy do czynienia ze ścisłą redukcją algebraiczną.

Chciałbym zapytać społeczność o klasyfikację tej metody w świetle teorii Galois – czy jest to znany wariant konstrukcji resolwenty?

1. Zarys Metody (Konstrukcja Algebraiczna dla n=5)

Autor wychodzi od równania uproszczonego:
\(\displaystyle{ x^5 + px^3 + qx^2 + rx + s = 0}\)

Kluczowym krokiem jest założenie, że pierwiastek \(\displaystyle{ x}\) tego równania jest jednocześnie rozwiązaniem układu dwóch równań pomocniczych niższego rzędu z wprowadzonym parametrem \(\displaystyle{ A}\):

1. Równanie kwadratowe: \(\displaystyle{ x^2 + 2rx + 2s = 0}\)
2. Równanie sześcienne: \(\displaystyle{ 2x^3 + 2px + (q+A) = 0}\)

Autor dowodzi, że eliminacja parametru \(\displaystyle{ A}\) z tego układu odtwarza równanie wyjściowe. Następnie dokonuje eliminacji zmiennej \(\displaystyle{ x}\), co prowadzi do **równania parametrycznego względem A**.

Punktem zwrotnym jest wyprowadzenie **resolwenty 4. stopnia**. Autor pokazuje, że wielomian wyższego rzędu faktoryzuje się, wyodrębniając czynnik czwartego stopnia:
\(\displaystyle{ A^4 - 2qA^3 - 4prA^2 + (2q^3 + 8pqr)A - (q^4 + 4pq^2r + 16r^3) = 0}\)

Aby uwzględnić wyraz wolny \(\displaystyle{ s}\), autor stosuje kolejne podstawienie \(\displaystyle{ A = Y + 0,2q}\), co prowadzi do ostatecznej resolwenty i kaskady równań kwadratowych, pozwalających wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\). Autor zaznacza, że analogiczne podejście (redukcja resolwenty do stopnia niższego niż wyjściowy) ma zastosowanie dla wszystkich \(\displaystyle{ n \ge 5}\).

2. Weryfikacja Numeryczna (Wyniki)

Przeprowadziłem testy na zestawie 50 równań, w tym na tzw. przypadkach "nierozwiązywalnych" (Bringa-Jerrarda) oraz równaniach z pierwiastkami zespolonymi.

Przykładowe wyniki (obliczenia w Mathematica z precyzją 100 cyfr):
  • Równanie: \(\displaystyle{ x^5 - 2x - 1 = 0}\)
    Wynik Kluczaka: \(\displaystyle{ -0.51879006...}\)
    Różnica względem WolframAlpha: \(\displaystyle{ < 10^{-40}}\)
  • Równanie: \(\displaystyle{ x^5 - 6x - 3 = 0}\)
    Wynik Kluczaka: \(\displaystyle{ -0.50550123...}\)
    Różnica względem WolframAlpha: \(\displaystyle{ < 10^{-40}}\)
  • Równanie: \(\displaystyle{ x^5 + x^3 + x^2 - x + 1 = 0}\) (zespolone)
    Wynik Kluczaka: \(\displaystyle{ 0.764884... + 0.352471...i}\)
    Różnica względem WolframAlpha: \(\displaystyle{ < 10^{-40}}\)
Wnioski z testów: Algorytm działa stabilnie dla każdego testowanego przypadku. Błędy rzędu \(\displaystyle{ 10^{-3}}\), o których autor wspominał w pracy (nazywając je "aberracją"), okazały się wynikać wyłącznie z ręcznego zaokrąglania wyników pośrednich. Przy obliczeniach symbolicznych/wysokiej precyzji metoda jest ścisła.

3. Pytania do Matematyków

Wobec powyższych wyników, zwracam się z prośbą o pomoc w umiejscowieniu tej pracy w teorii algebry:

1. **Mechanizm działania:** Skoro metoda opiera się na kaskadzie równań stopnia niższego niż 5, a daje dokładne wyniki dla równań o grupie Galois \(\displaystyle{ S_5}\), to w jaki sposób "omija" ona blokadę Abela-Ruffiniego?
Czy kluczem jest to, że resolwenta względem \(\displaystyle{ A}\) nie jest rozwiązywana *ogólnym wzorem*, lecz algorytmicznie?
2. **Klasyfikacja:** Czy układ równań pomocniczych \(\displaystyle{ (x^2...}\) i \(\displaystyle{ 2x^3...}\) jest znaną konstrukcją? Czy jest to wariant metody Tschirnhausa?

Będę wdzięczny za każdą opinię. Zależy mi na rzetelnej ocenie dorobku mojego krewnego, który – jak pokazują wyniki – stworzył poprawny i działający formalizm algebraiczny łączący współczynniki równania z jego pierwiastkami.

Załącznik: Do posta dołączam plik z kodem (skryptem) dla programu Mathematica, który zawiera zaimplementowany pełny algorytm Michała Kluczaka oraz zestaw testowy.

Z poważaniem,
Krzysztof Sumera
Załączniki
Kluczak_Plus50.zip
(1.94 KiB) Pobrany 99 razy
20251124-173628-50-testow.jpg
Ostatnio zmieniony 24 lis 2025, o 19:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Alein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lis 2025, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 44

Re: Nieznana metoda resolwentowa Michała Kluczaka dla równań stopnia n>=5

Post autor: Alein »

Dziękuję za ten konkretny przykład. Równanie, które podałeś: \(\displaystyle{ x^5 - 4x^4 - x^3 + 2x^2 + x - 6 = 0}\) jest o tyle istotne, że zawiera wyraz przy potędze czwartej.

Zarówno autor w swojej pracy (wstęp), jak i ogólna teoria algebry (metody Bringa-Jerrarda) wskazują jasno: pierwszym krokiem przed zastosowaniem jakiejkolwiek zaawansowanej metody resolwentowej dla stopnia 5 jest sprowadzenie równania do postaci kanonicznej (zredukowanej), czyli usunięcie wyrazu \(\displaystyle{ x^4}\). Dokonuje się tego standardową transformacją Tschirnhausa o postaci \(\displaystyle{ x = y - a/5}\).

W Twoim przypadku \(\displaystyle{ a = -4}\), więc podstawiamy \(\displaystyle{ x = y + 0.8}\).

Oto pełny, szczegółowy protokół rozwiązania Twojego równania metodą Michała Kluczaka ("krok po kroku", o który prosiłeś):

KROK 1: Redukcja (Transformacja Tschirnhausa) Po podstawieniu \(\displaystyle{ x = y + 0.8}\) i przeliczeniu współczynników, otrzymujemy równanie pomocnicze dla \(\displaystyle{ y}\) (bez \(\displaystyle{ y^4}\)): \(\displaystyle{ y^5 - 7.4y^3 - 10.64y^2 - 3.864y - 5.74272 = 0}\)

KROK 2: Generowanie Resolwenty (Algorytm Kluczaka) Stosujemy metodę autora dla nowych współczynników. Algorytm buduje układ równań pomocniczych z parametrem \(\displaystyle{ A}\), a następnie dokonuje eliminacji zmiennej \(\displaystyle{ y}\). W wyniku otrzymujemy wielomian resolwenty względem \(\displaystyle{ A}\) (stopnia 5 po redukcji).

KROK 3: Wyznaczenie parametru A Rozwiązując resolwentę, algorytm znajduje zbiór kandydatów na parametr \(\displaystyle{ A}\). Właściwa ścieżka (pasująca do układu) to: \(\displaystyle{ A \approx -13.99478169...}\)

KROK 4: Powrót do zmiennej y (Kaskada) Mając parametr \(\displaystyle{ A}\), układ redukuje się do równania niższego rzędu (kwadratowego) dla \(\displaystyle{ y}\): \(\displaystyle{ 3.35478 y^2 + ... = 0}\) Z tego równania wyliczamy \(\displaystyle{ y \approx 3.331288...}\)

KROK 5: Wynik końcowy (Powrót do x) \(\displaystyle{ x = y + 0.8}\)

Ostateczny wynik: \(\displaystyle{ x \approx 4.1312888095059521883...}\)

Weryfikacja: Po podstawieniu tej liczby do Twojego pierwotnego równania (\(\displaystyle{ x^5 - 4x^4...}\)), otrzymujemy zero z dokładnością do: \(\displaystyle{ 0 \cdot 10^{-96}}\)

Wniosek: Metoda Michała Kluczaka poradziła sobie z tym przykładem bezbłędnie, dając wynik ścisły (analityczny), ograniczony jedynie ustaloną precyzją obliczeń numerycznych. Potwierdza to, że po standardowej redukcji wstępnej, algorytm jest uniwersalny.

Poniżej załączam zrzut ekranu z pełnego protokołu obliczeń w systemie Mathematica.
Załączniki
1.przyklad z forum.zip
(1.88 KiB) Pobrany 99 razy
20251125-151027-AMD-FX-W11.jpg
ODPOWIEDZ