Granica z parametrem

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
vip123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 25 paź 2022, o 15:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 72 razy

Granica z parametrem

Post autor: vip123 »

Dla jakich k, ciąg \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{\left( k^{2}+k\right)n+7 }{\left( 2+k\right)n+5 } }\) ma granicę:
a) właściwą,
b) niewłaściwą?
Odp a) dla \(\displaystyle{ k \neq -2}\),
b) dla \(\displaystyle{ k=-2}\).
Czy dobrze myślę?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22459
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Granica z parametrem

Post autor: a4karo »

Tak
ODPOWIEDZ