Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ p,p\in \RR}\), dla których zbiór rozwiązań nierówności
\(\displaystyle{ \frac{5x-3p}{2}< \frac{2-7p}{3} }\)
zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ \left(-\infty, \frac{2-3p}{15} \right\rangle }\).
Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Wyznacz wszystkie wartości
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Wyznacz wszystkie wartości
Nie wszystko naraz. Najpierw niech rozwiąże jedną, a potem się zobaczy...
JK
JK
-
sdd1975
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 9 kwie 2017, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Pomógł: 5 razy
Re: Wyznacz wszystkie wartości
no i teraz to \(\displaystyle{ \frac {4-5p} {15}}\) ma być nie większe od \(\displaystyle{ \frac {2-3p} {15}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Wyznacz wszystkie wartości
A wiesz, co to jest zawieranie zbiorów?
Zbiór rozwiązań Twojej nierówności to \(\displaystyle{ \left(-\infty, \frac {4-5p}{15} \right)}\) i teraz pytasz się, kiedy zawiera się on w zbiorze \(\displaystyle{ \left(-\infty, \frac {2-3p} {15} \right].}\) Oba te zbiory to półproste - zastanów się, kiedy jedna półprosta zawiera się w drugiej.
JK
Zbiór rozwiązań Twojej nierówności to \(\displaystyle{ \left(-\infty, \frac {4-5p}{15} \right)}\) i teraz pytasz się, kiedy zawiera się on w zbiorze \(\displaystyle{ \left(-\infty, \frac {2-3p} {15} \right].}\) Oba te zbiory to półproste - zastanów się, kiedy jedna półprosta zawiera się w drugiej.
JK

