Z zależności wyznacz y i t.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
arturek86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 1 raz

Z zależności wyznacz y i t.

Post autor: arturek86 » 25 paź 2007, o 19:40

Nie za bardzo wiedzialem gdzie to umiesic:

Z zaleznosci

( 2 kt +3)(a-y) = 1 wyznacz y i t

Prosze o pomoc w rozwiaznia, jednak jesli mozna to wszystko po koleji, zebym mogl dobrze zrozumiec, dziękuję.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, o 19:50 przez arturek86, łącznie zmieniany 1 raz.
Rekrutacja Instytut Matematyczny, Uniwersytet Wrocławski (gif)

Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Z zależności wyznacz y i t.

Post autor: rafaluk » 25 paź 2007, o 21:40

\(\displaystyle{ (2kt+3)(a-y)=1 |:(a-y)}\)
\(\displaystyle{ 2kt+3 = \frac{1}{a-y} |:3}\)
\(\displaystyle{ 2kt = \frac{1}{3}*\frac{1}{a-y} |:2k}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{\frac{1}{3}*\frac{1}{a-y}}{2k}}\)

Teraz wyznaczamy \(\displaystyle{ y}\):

\(\displaystyle{ (2kt+3)(a-y)=1|:(2kt+3)}\)
\(\displaystyle{ a-y=\frac{1}{2kt+3}|-a}\)
\(\displaystyle{ -y=\frac{1}{2kt+3}-a|*(-a)}\)
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2kt+3}+a}\)

Proste.

gosia-cz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 paź 2007, o 22:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bydgoszcz

Z zależności wyznacz y i t.

Post autor: gosia-cz » 26 paź 2007, o 22:35

w tym przykladzie jest bląd nie dzielimy przez 3 ale przenosimy 3 na druga stronę ze zmienionym znakiem

ODPOWIEDZ