\(\displaystyle{ \frac{1}{x+1} + \frac{1}{x+2}+ \frac{1}{x+3} <3 }\)
Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie?
rozwiązać nierówność
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 729
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 246 razy
Re: rozwiązać nierówność
Dana nierówność jest równoważna, w swojej dziedzinie, nierówności:
\[-(x+1)(x+2)(x+3)\left[3(x+2)^3-3(x+2)^2-3(x+2)+1\right]<0.\]
Pozostaje wskazać, np. z wzorów Cardano, pierwiastki (wszystkie trzy niewymierne) wielomianu
\[w(t)=3t^3-3t^2-3t+1,\ \text{gdzie }t=x+2,\]
naszkicować wykres wielomianu lewej strony nierówności i przeczytać przedziały rozwiązań...
Pozdrawiam
\[-(x+1)(x+2)(x+3)\left[3(x+2)^3-3(x+2)^2-3(x+2)+1\right]<0.\]
Pozostaje wskazać, np. z wzorów Cardano, pierwiastki (wszystkie trzy niewymierne) wielomianu
\[w(t)=3t^3-3t^2-3t+1,\ \text{gdzie }t=x+2,\]
naszkicować wykres wielomianu lewej strony nierówności i przeczytać przedziały rozwiązań...
Pozdrawiam
Re: rozwiązać nierówność
W zadaniu nie ma żadnych założeń. A gdyby było \(\displaystyle{ x>-1}\), czy wtedy mogę skorzystać z zależności między średnimi?
Re: rozwiązać nierówność
Doszłam do podstawienia \(\displaystyle{ t=x+2}\) i do wielomianu postaci powyżej. Tylko to na poziom licealny to za dużo.JHN pisze: 16 paź 2025, o 22:30 Dana nierówność jest równoważna, w swojej dziedzinie, nierówności:
\[-(x+1)(x+2)(x+3)\left[3(x+2)^3-3(x+2)^2-3(x+2)+1\right]<0.\]
Pozostaje wskazać, np. z wzorów Cardano, pierwiastki (wszystkie trzy niewymierne) wielomianu
\[w(t)=3t^3-3t^2-3t+1,\ \text{gdzie }t=x+2,\]
naszkicować wykres wielomianu lewej strony nierówności i przeczytać przedziały rozwiązań...
Pozdrawiam
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 729
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 246 razy
Re: rozwiązać nierówność
Rozwiązaniem danej nierówności (za Desmosem) jest
\[(-\infty;-3)\cup(x_1;-2)\cup(x_2;-1)\cup(x_3;+\infty),\]
gdzie \(x_1\approx -2,8,\ x_2\approx-1,7,\ x_3\approx-0,5\), zatem
[literówka - nieprzypadkowa]
\[(-\infty;-3)\cup(x_1;-2)\cup(x_2;-1)\cup(x_3;+\infty),\]
gdzie \(x_1\approx -2,8,\ x_2\approx-1,7,\ x_3\approx-0,5\), zatem
- średnia harmoniczna nie zadziała,
- problem wykracza ponad poziom zdeformowanej szkoły ponadpodstawowej.
[literówka - nieprzypadkowa]
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: rozwiązać nierówność
Każdy ze składników lewej strony jest funkcją ściśle malejącą w swojej dziedzinie. Lewa strona maleje zatem w każdym z przedziałów \(\displaystyle{ (-\infty,-3), (-3,-2), (-2,,-1), (-1,\infty)}\) przy czym wartości przybierane przez nią w każdym z przedziałów to odpowiednio \(\displaystyle{ (-\infty,0), (-\infty,\infty), (-\infty,\infty), (\infty,0)}\).
Z własności Darboux wynika zatem istnienie \(\displaystyle{ x_1\in(-3,-2), x_2\in (-2,-1), x_3\in(-1,0)}\), takich, że nierówność zachodzi dla \(\displaystyle{ x\in(-\infty,-3)\cup(x_1,2)\cup(x_2,-1)\cup(x_3,\infty)}\).
Te liczby to rozwiązania równania \(\displaystyle{ \frac{1}{x+1}+\frac{1}{x+2}+\frac{1}{x+3}=3}\), co sprowadza się do wielomianu trzeciego stopnia, który się pojawił wyżej - nierozwiązywalne na poziomie licealnym
Warto zauważyć, że to rozwiązanie stosuje się w każdym przypadku gdy po prawej stronie zamiast `3` stoi dowolna liczba dodatnia (wielomian będzie inny)
Zastanów się jak będzie wyglądało rozwiązanie nierówności, gdy prawa strona będzie ujemna
Z własności Darboux wynika zatem istnienie \(\displaystyle{ x_1\in(-3,-2), x_2\in (-2,-1), x_3\in(-1,0)}\), takich, że nierówność zachodzi dla \(\displaystyle{ x\in(-\infty,-3)\cup(x_1,2)\cup(x_2,-1)\cup(x_3,\infty)}\).
Te liczby to rozwiązania równania \(\displaystyle{ \frac{1}{x+1}+\frac{1}{x+2}+\frac{1}{x+3}=3}\), co sprowadza się do wielomianu trzeciego stopnia, który się pojawił wyżej - nierozwiązywalne na poziomie licealnym
Warto zauważyć, że to rozwiązanie stosuje się w każdym przypadku gdy po prawej stronie zamiast `3` stoi dowolna liczba dodatnia (wielomian będzie inny)
Zastanów się jak będzie wyglądało rozwiązanie nierówności, gdy prawa strona będzie ujemna
-
arek1357
Re: rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ \frac{3x^3+15x^2+21x+7}{(x+1)(x+2)(x+3)} >0}\)
Tylko i najlepsza uniwersalna metoda to siatka znaków...i nie ma wątpliwości.
Tylko i najlepsza uniwersalna metoda to siatka znaków...i nie ma wątpliwości.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2025, o 16:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
