Jaki dzielnik ?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Jaki dzielnik ?

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wykaż lub obal : jeśli \(\displaystyle{ d}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ x+y}\) i \(\displaystyle{ \frac{x^p+y^p}{x+y}}\) to \(\displaystyle{ d=p}\).
Samouk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 13 lis 2022, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
wiek: 26
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Jaki dzielnik ?

Post autor: Samouk1 »

\(\displaystyle{ x=y=2, p = 3, d = 4}\)
ODPOWIEDZ