Rozwiąż układ równań i zilustruj go.
\(\displaystyle{ \begin{cases} |z+1-i|=\sqrt2\\Re(z)\geqslant 2\end{cases}}\)
układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
- Calasilyar
- Gość Specjalny
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
układ równań
\(\displaystyle{ z=a+bi\\
\Re{(z)}\geqslant 2\\
a\geqslant 2\\
|z+1-i|=\sqrt{2}\\
|(a+1)+(b-1)i|=\sqrt{2}\\
(a+1)^{2}+(b-1)^{2}=2}\)
czyli okrąg o środku (-1;1), promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) dla \(\displaystyle{ a\geqslant 2}\).
\Re{(z)}\geqslant 2\\
a\geqslant 2\\
|z+1-i|=\sqrt{2}\\
|(a+1)+(b-1)i|=\sqrt{2}\\
(a+1)^{2}+(b-1)^{2}=2}\)
czyli okrąg o środku (-1;1), promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) dla \(\displaystyle{ a\geqslant 2}\).